Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ύστατος αποχαιρετισμός για τον σ. Σταύρο Βαρουτσή

 

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αποχαιρέτησαν το πρωί του Σαββάτου σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι τον σ. Σταύρο Βαρουτσή, μέλος του ΚΚΕ από το 1974 και για πολλά χρόνια στέλεχος του Κόμματος, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Στην πολιτική του κηδεία, στο Νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός και Μάκης Παπαδόπουλος και της ΚΕ του Κόμματος Τασία Τσατσούλη, Γρηγόρης Λιονής, Ελπίδα Παντελάκη και Χρήστος Κατσώτης που είναι και βουλευτής Νότιου Τομέα του ΚΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Ν. Σμύρνης.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τον σ. Σταύρο μίλησε η Τασία Τσατσούλη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μας ξάφνιασε ο Σταύρος γιατί μας είχε συνηθίσει να παλεύει όρθιος τα ζητήματα της υγείας του. Γιατί ήταν μάχιμος κομμουνιστής και αποζητούσε και τη χρέωση και την ευθύνη της Κομματικής δουλειάς και δράσης. Γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή ως δραστήριο μέλος του κινήματος συνταξιούχων μηχανικών, με την ευθύνη του γραμματέα της ΕΣΤΑΜΕΔΕ, οργάνωσε μαζί με άλλους συντρόφους την απάντησή τους στην επίθεση της κυβέρνησης.

Για τους περισσότερους από εμάς που τον γνωρίσαμε από κοντά, ο Σταύρος είναι ταυτισμένος με τη δουλειά και την παρέμβαση του Kόμματος στην τοπική διοίκηση. Η χρέωσή του σε αυτό τον τομέα με την ανασυγκρότηση του Kόμματος και μέχρι το 2011 ως υπεύθυνος, συνδέεται με μια σημαντική περίοδο συνολικά για το Κόμμα μας. Είναι περίοδος μετά και μέσα στο κύμα της αντεπαναστατικής οπισθοδρόμησης, που το Κόμμα μας κόντρα στις σειρήνες της παραίτησης και του συμβιβασμού με το καπιταλιστικό σύστημα, επιμένει και χτίζει αποφασιστικά την επαναστατική του ταυτότητα. Σεμνός, πείσμωνας της ακούραστης δουλειάς σύντροφος, συνέβαλε ουσιαστικά και καθοριστικά -και με την επιστημονική του γνώση- στην επεξεργασία των Θέσεων και την παρέμβαση του Κόμματος στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανατροπές σε αυτό τον αστικό θεσμό καταφτάνουν με μορφή πλημμυρίδας και που ως Κόμμα έχουμε την ευθύνη και να θεμελιώνουμε και να αποκαλύπτουμε τον αντιδραστικό αντιλαϊκό τους χαρακτήρα, αλλά και συνάμα να αξιοποιούμε με κομμουνιστική μαστοριά τη διευρυμένη παρουσία μας σε αυτούς τους θεσμούς για την οργάνωση και ενίσχυση της λαϊκής πάλης.

Οι σύντροφοι της περιόδου τον θυμούνται να δίνει αποφασιστικό "παρών" για να κρατηθεί το Κόμμα στο χώρο των μηχανικών στη θύελλα του 1990 - 1991. Η διαπάλη για να κρατηθεί και ο ένας ακόμη απαιτούσε το πείσμα και τη γνώση ότι η επαναστατική πάλη δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο σύντροφος Σταύρος, παιδί κομμουνιστή του μεσοπολέμου, εντάχθηκε στο κίνημα από μαθητής στις αρχές τις δεκαετίας του '60. Δούλεψε στους εργαζόμενους μαθητές, στο κίνημα ειρήνης της περιόδου. Φοιτητής στο Πολυτεχνείο δίνει το "παρών" στο φοιτητικό κίνημα μέσα από την οργάνωση σπουδάζουσας της ΕΔΑ. Το 1967 εντάχθηκε στην οργάνωση του "Ρήγα Φεραίου". Το 1974 οργανώνεται στο ΚΚΕ, στην Οργάνωση των Επιστημόνων, στην Αθήνα. Υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις, Γραμματέας της Οργάνωσης Μηχανικών, στο γραφείο του Τμήματος Λαϊκών Προβλημάτων του ΚΜΕ. Από το 1991 έως το 2011 υπήρξε επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τη συντρόφισσα Ντίνα, τον Κώστα και τη Φανή».

Αποχαιρετώντας τον σύντροφο Σταύρο εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Ν. Σμύρνης της ΚΟ Αττικής, ο Γιάννης Κορφιάτης, μέλος της ΤΕ Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στα εξής: «Σύντροφε Σταύρο, μας φαίνεται σε όλους αδιανόητο να σε αποχαιρετάμε σήμερα μόλις μια βδομάδα μετά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" που ήμασταν μαζί. Σύντροφε Σταύρο, θα σε θυμόμαστε για τη θέλησή σου να συμβάλεις στη μελέτη και την επεξεργασία ζητημάτων που προωθούμε σαν Κόμμα, ιδιαίτερα στον τομέα της τοπικής διοίκησης, λόγω της εμπειρίας σου και της πολύχρονης δουλειάς σου σε αυτόν το χώρο.

Θα θυμόμαστε πάντα την επιμονή, τη θέλησή σου και όλη τη συντροφική προσπάθεια να μεταφέρεις στους νεότερους συντρόφους την εμπειρία σου από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων που έζησες όλα αυτά τα χρόνια σαν κομμουνιστής, αλλά και τις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας. Καλό ταξίδι σύντροφε».

Επίσης, αποχαιρέτησε τον Σταύρο ο Κώστας Τζατζάνης, εκ μέρους της ΕΣΤΑΜΕΔΕ όντας πρόεδρός της. Αναφέρθηκε στη δράση του Σταύρου για να αναπτυχθούν αγώνες στο χώρο των συνταξιούχων μηχανικών, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και τη δράση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΣΤΑΜΕΔΕ προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ αντί στεφάνων, μετά την παράκληση της οικογένειάς του να δοθούν αντί στεφάνων οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα.

Εκ μέρους της οικογένειάς του, με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό και φορτισμένο λόγο, τον σ. Σταύρο αποχαιρέτησε η κόρη του Φανή.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ στη μνήμη του συντρόφου Σταύρου Βαρουτσή συγκεντρώνουν οικονομική ενίσχυση για το ΚΚΕ.