Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Σύσκεψη με τον ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη

 

Σύσκεψη πραγματοποίησαν οι Κ.Ο. της Νέας Σμύρνης για τις Διεθνείς Εξελίξεις την Κυριακή 25/10/2020 στην περιοχή του Φάρου με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση στο επίκεντρο όλης αυτής της φασαρίας που γίνεται στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο και αλλού είναι το ποιο ιμπεριαλιστικό κέντρο θα βγει ωφελημένο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό σε συνθήκες νέας βαθύτερης και πιο συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, ο έλεγχος των αγορών, ο έλεγχος της ενέργειας και της μεταφοράς τους, οι πράσινες και ψηφιακές λεωφόροι της κερδοφορίας για τους μεγάλους ομίλους. Ανέφερε ότι σε αυτές τις συνθήκες εκδηλώνεται η νέα κρίση, η ανισομετρία στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης που θα εκφράζεται και μετά το Brexit με νέα πλήγματα στη συνοχή της, στην επιδίωξη της ΕΕ και βασικά της Γερμανίας και της Γαλλίας να μην χάσουν έδαφος από τις προπορευόμενες ΗΠΑ και Κίνα  επισημαίνοντας ότι αυτή ακριβώς η μεγάλη εικόνα είναι που τροφοδοτεί ανταγωνισμούς που μπορούν να εκφραστούν με πολεμική σύγκρουση περιφερειακά όπως και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανέδειξε το πως εκφράζεται αυτός ο ανταγωνισμός κι επί ελληνικού εδάφους: με το διαμοιρασμό επιρροής στα ελληνικά λιμάνια με τους κινέζικους ομίλους να ελέγχουν κατά βάση τον Πειραιά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  και τους Αμερικάνους χωρίς να έχουν παραιτηθεί από τη διεκδίκηση τους να δρομολογούν τον έλεγχο του Σκαραμαγκά, της Ελευσίνας της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Σύρου. Με την αμερικάνικη Microsoft να μπλοκάρει το 5G της κινέζικης Huawei, όμως σε κάθε περίπτωση οι δουλειές που πολυδιαφημίζουν είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Στάθηκε στην ανάγκη ο ελληνικός λαός να διεκδικήσει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την ΑΟΖ, τις υφαλοκρηπίδες, τις επήρειες των νησιών τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψει στους «οικοπεδοφάγους» ομίλους, κυριολεκτικά να καταληστεύουν τη δική του περιουσία η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη στην Ελλάδα του σοσιαλισμού για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν η σε συγχορδία επιχείρηση της  Κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τον λαό ότι μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία είναι το εργαλείο  για να αποφύγουμε τον πόλεμο τονίζοντας ότι εκμεταλλεύονται το φυσιολογικό συναίσθημα του λαού μας να θέλει να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς, θέλοντας να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στην πιο βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Ανέδειξε ότι το εκβιαστικό δίλημμα που ορισμένοι βάζουν πονηρά «πόλεμος ή συνεκμετάλλευση» είναι πλαστό γιατί το θερμό επεισόδιο ή η πολεμική αναμέτρηση καταλήγουν στους όρους της συνεκμετάλλευσης, ενώ οι ριγμένοι των παζαριών ανάμεσα στις αστικές τάξεις καταφεύγουν σε νέο γύρο αμφισβητήσεων και συγκρούσεων, στον πόλεμο ή στα θερμά επεισόδια  για να αποσπάσουν όσα δεν απέσπασαν στα τραπέζια των παζαριών και με το λαό στη γωνία να μετρά  απώλειες και οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Τόνισε ότι η ελληνική αστική τάξη αναγνωρίζει όπως και τα κόμματά της ότι «υπάρχει θέση» για την τουρκική αστική τάξη στη μοιρασιά. Μπορεί να μην διεκδικεί σήμερα (άμεσα και με τις δικές της δυνάμεις) την κατάκτηση ξένων εδαφών, δεν οδηγεί όμως σε άμβλυνση των επιθετικών της χαρακτηριστικών. Γιατί επιδιώκει να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο, εμπλέκεται στους ανταγωνισμούς και σε στρατιωτικό επίπεδο αποδεχόμενη πολλαπλάσιες Αμερικανονατοικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος, συμμετέχοντας σε 14 στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της PESCO, δαπανώντας 4,5 δις κατ’ έτος για στρατιωτικές δαπάνες, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά προκλητικά αύξηση της στρατιωτικής θητείας ενώ στερεί από τους μαθητές καθηγητές, καθαρίστριες, αίθουσες, επίσης ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία, λεωφορεία και συρμούς, μόνιμο προσωπικό στα ΜΜΜ, περικόπτει συντάξεις, κουτσουρεύει και τα όποια αναδρομικά.

Επισήμανε ότι τα νησιά με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και η ηπειρωτική χώρα τονίζοντας ότι και η εγγύτητα του Καστελόριζου προσμετράται και καθορίζεται από την απόστασή του με τα γειτονικά νησιά όπως πχ η Ρόδος κι όχι την ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι όσοι αμφισβητούν αυτές τις βασικές θέσεις ρίχνουν νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Τέλος κατέληξε ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών με το διώξιμο των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό, με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του. Πάλη που όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί πολύπλευρα, όπως με τους νόμους ενάντια στη συνδικαλιστική δράση και τις διαδηλώσεις, με την ευρωενωσιακή στρατηγική «ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση», με την αξιοποίηση του φασισμού όπως πρόσφατα αναδείχθηκε και με την απόφαση για τη δίκη της ΧΑ, με τον αντικομμουνισμό και την αξιοποίηση της αντιδραστικής θεωρίας των δύο άκρων.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.