Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Χωρίς άλλη καθυστέρηση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στις δημόσιες δομές

 

«Οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Μέτρα που η κυβέρνησή σας έπρεπε να είχε πάρει, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας. Μπορούσατε, αλλά δεν το κάνατε. Όχι τόσο από ανικανότητα, όπως σας καταμαρτυρά ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Αλλά από καθαρή, συνειδητή επιλογή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία. 

«Μπορούσατε να θωρακίσετε το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, όπως, από την πρώτη στιγμή σας έλεγαν οι γιατροί, οι υγειονομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς και από πρώτο χέρι τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, την ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και συνέχισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αντί γι' αυτό, εσείς βαφτίσατε "θωράκιση" τα μπαλώματα και την ανακύκλωση του προσωπικού, που αντί να αυξάνεται -και κυρίως το μόνιμο προσωπικό- σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται. Μπορούσατε να πάρετε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργατικών σωματείων, τα οποία προειδοποιούσαν, ότι οι χώροι δουλειάς θα εξελιχθούν σε μαζικές εστίες υπερμετάδοσης, όπως κι έγινε.

Αντί λοιπόν να πάρετε τα αναγκαία αυτά μέτρα, εννιά μήνες τώρα επιμένετε να πορεύεστε με σημαία την ατομική ευθύνη», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας. 

Σκιαγράφησε την πολιτική γραμμή της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της αποδυνάμωσης του Δημόσιου συστήματος Υγείας, του κλεισίματος νοσοκομείων που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι «όλοι είστε συνυπεύθυνοι για το σημερινό χάλι. Γιατί όλοι σας, πάνω από τις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, βάζετε τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Πάρτε λοιπόν τώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας καλώντας χωρίς άλλη καθυστέρηση, μεταξύ άλλων, σε:

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Επίταξη σημαίνει επίταξη, επισήμανε και όχι αγορά υπηρεσιών από το κράτος, όχι αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, την οποία ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο τομέα Υγείας για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σύστημα της μιας νόσου.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με μαζικά τεστ παντού για να σταματήσει η μαζική εξάπλωση.

Μέτρα τώρα στα σχολεία με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών. Στηρίξτε τον παιδαγωγικό σχεδιασμό του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υλοποιήστε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών. Ακόμα και γι' αυτές τις λίγες εβδομάδες, εξασφαλίστε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς. Μπορείτε να κάνετε προσλήψεις, να επιτάξετε ιδιωτικά λεωφορεία, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία.

Η κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη διαχείριση, αυτής της πρωτόγνωρης περιπέτειας, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, γίνονται από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των σύγχρονων αναγκών που μπορούν να ικανοποιηθούν και το σύστημά σας τους τα στερεί, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε: «Εσείς, που κάνετε άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση -απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης- και θεωρείτε δεδομένη αυτή την πολιτική, αυτό το δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε ως εδώ, που δεν αμφισβητείτε, ούτε καν στα λόγια, αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, με τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, μπορείτε να κάνετε προτάσεις για υπουργούς Υγείας κοινής αποδοχής, μπορείτε να τα βρίσκετε στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, μπορείτε να μαλώνετε για τα μικρά, ακριβώς γιατί συμφωνείτε με τα μεγάλα, τα ουσιαστικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν συμπιέζονται στις «αντοχές» της οικονομίας σας, της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, μιας χούφτας εκμεταλλευτών, που είναι αυτοί που ακόμα και σ' αυτές τις ζοφερές συνθήκες συνεχίζουν να θησαυρίζουν.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, σημειώνοντας ότι είδαν ως «χρυσή ευκαιρία» την πανδημία για να περάσουν τις αντεργατικές-αντιλαϊκές ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο έχει να μετατρέψει όλη τη χώρα, σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και φίμωσης κάθε φωνής που αγωνίζεται για τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα κι ελευθερίες. «Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα πιάσετε στον ύπνο τους εργαζόμενους. Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα! Τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους εκτρώματα δεν παγώνουν, όπως σας προτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο αποσύρονται. Αλλιώς καταργούνται, υπογράμμισε.

Σχετικά με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πορεία και τις απειλές του Κυρ. Μητσοτάκη, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε: Όπως έχετε στοχοποιήσει εδώ και καιρό όλους όσους ζητάνε τα αυτονόητα, λένε την άποψή τους, την παλεύουν αυτή αγωνιστικά, τη διεκδικούν, το ίδιο κάνετε όλες αυτές τις μέρες και με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου! Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει. Τόνισε ότι δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ' αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η κυβέρνηση το κάνει αφενός για να ενοχοποιήσει το λαό, τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και βασικά γιατί θέλει να ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του. Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας αλλά και κάθε κυβέρνηση: Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου.

Όσο για τις απειλές και την πυγμή, να τα δείξετε αλλού, - σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας- και όχι εδώ μέσα, ή προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική νεολαία. Να τα δείξετε στην TUI, τα τουρ οπερέιτορς, να τα δείξετε στους εφοπλιστές, σε μεγαλοξενοδόχους. Να τα δείξετε σε ιδιώτες που διατηρούν οίκους ευγηρίας. Σε όλους δηλαδή όσους πρωταρχικά ευθύνονται για αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα και ο λαός μας και βεβαίως θέλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα δικά τους μέτρα.

Τις απαγορεύσεις να τις απευθύνετε στα κόμματα που πειθαρχούν σε αδικαιολόγητες, σε αντιδημοκρατικές και αυταρχικές απαγορεύσεις, χωρίς λόγο, προσβάλλοντας μάλιστα και τον ηρωικό αγώνα των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους, μάτωσαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν ή έζησαν εκείνες τις μέρες του Πολυτεχνείου αυτόν τον αγώνα.

Το λαϊκό κίνημα, το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ έχουν αποδείξει ότι και φωνή έχουν και να αγωνίζονται μπορούν και να τηρούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και όλες τις παροτρύνσεις και τις αποφάσεις της υγειονομικής πανεπιστημιακής κοινότητας και μάλιστα σας λέμε πολύ καλύτερα ξανά κι από σας κι απ' το κόμμα σας το ίδιο.