Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

Η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στο δήμο μας παραμένει τραγική εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Ν. Σμύρνη έχει ως εξής:

1)     Το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές Υγείας για την εξυπηρέτηση των λαϊκών οικογενειών του Δήμου μας είναι μόλις 19! Αριθμός τραγικά πίσω από τις ανάγκες των δημοτών μας σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας.

2)     Οι δομές Υγείας της υποτυπώδους ΠΦΥ που εδρεύουν στο Δήμο μας έχουν απαξιωθεί σε τραγικό σημείο, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Το αποκορύφωμα της αντιλαϊκής πολιτικής ήταν η παραπέρα αποψίλωση γιατρών και υπηρεσιών του ΤΟ.Μ.Υ. (πρώην ΙΚΑ) Νέας Σμύρνης εν μέσω πανδημίας και η μεταφορά κάποιων από αυτούς στο ΤΟ.Μ.Υ. Καλλιθέας.

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια:

·     την αύξηση του όγκου των ασθενών στο ΤΟ.Μ.Υ. Καλλιθέας, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμα και όσους απαιτείται να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.

·       όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κατευθύνονται αναγκαστικά στα Νοσοκομεία της Αττικής, με τον Νότιο Τομέα να έχει μόλις ένα νοσοκομείο! Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα υγείας μιας νόσου.

·       πολλές οικογένειες αναγκάζονται να πληρώνουν από το υστέρημά τους για ιδιωτικούς γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα

·       πολλοί συνδημότες μας να μην μπορούν να επισκεφτούν γιατρό για οικονομικούς λόγους

Αυτά οδηγούν σε χειροτέρευση των υπηρεσιών υγείας προς τις λαϊκές οικογένειες και την αύξηση των κινδύνων για την δημόσια υγεία, ειδικά τώρα που είναι σε έξαρση η πανδημία του covid-19. Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η διαχρονική πολιτική στην υγεία που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και έχει στο επίκεντρό της τη διασφάλιση του κέρδους των μονοπωλίων και όχι τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Για αυτό ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή τα εξής :

1)     Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να ενισχυθούν με όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή οι δημόσιες δομές υγείας του Δήμου ξεκινώντας από το υποστελεχωμένο ΤΟΜΥ, με προϋπολογισμό που θα καλύπτει το κεντρικό κράτος.

2)     Αν θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα των εργατικών σωματείων και λαϊκών φορέων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την πραγματική επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα.

Η δημοτική αρχή από την απάντηση της έδειξε ξεκάθαρα ότι αποδέχεται την υποβάθμιση των δημοτικών δομών υγείας, την υποβάθμιση της υγείας που παρέχεται στους δημότες κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες τους για αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Από πού κι ως που επαρκούν οι μόλις 4 γιατροί στο δημοτικό ιατρείο; Οι σύγχρονες ανάγκες των συνταξιούχων δεν καλύπτονται με τον έναν παθολόγο που εξυπηρετεί τα ΚΑΠΗ, εν μέσω πανδημίας. Για τη δημοτική αρχή είναι σαν να μην υπάρχει πρόβλημα στη δημόσια υγεία και όλα να βαίνουν καλώς στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν την πάλη τους για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την επίταξη του ιδιωτικού συστήματος υγείας, για την διεκδίκηση ολόπλευρης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.