Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο Ν.Σμύρνης στις 26 Φεβρουαρίου η δημοτική αρχή έφερε προς ψήφιση την συμμετοχή του δήμου σε κοινή αναπτυξιακή εταιρεία μαζί με άλλους δήμους. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Σμύρνης καταψήφισε και κατήγγειλε αυτή τη συμμετοχή που έρχεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα και αποσκοπεί στην προώθηση αρμοδιοτήτων των δήμων στα χέρια των επιχειρηματιών.

Ο Γιάννης Κιουλάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανάμεσα στα άλλα τόνισε «Ο αναπτυξιακός οργανισμός που εισηγείται σήμερα η δημοτική αρχή, προβλέπεται από τον Ν. 4674/2020, με τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κάνει μια απλή διαχειριστική παρέμβαση, αλλά αποτελεί συνέχεια του ‘Καποδίστρια’, ‘Καλλικράτη’ και ‘Κλεισθένη’.

Ο οργανισμός αυτός έχει πολύ καθαρό στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών του κεντρικού κράτους και των δήμων στην αγορά, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Λόγω της οικονομικής κρίσης,  οι επιχειρηματίες που βλέπουν τα κεφάλαιά τους να λιμνάζουν θέλουν να βρουν επενδυτική διέξοδο σε δίκτυα και υποδομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις ΑΠΕ, στην επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων και άλλων υποδομών εις βάρος του λαού. Και εσείς τους στρώνετε ξεδιάντροπα κόκκινο χαλί. Ο αναπτυξιακός οργανισμός, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνει και κάθε άλλη δραστηριότητα του δήμου όπως παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταφορές, τεχνική υποστήριξη για ωρίμανση έργων κ.λπ. .

Ο εργασιακός μεσαίωνας που διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα με τις ΠΝΠ με αφορμή την πανδημία δείχνει τι θα ακολουθήσει. Η ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου στηρίζεται στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων. Το αμαρτωλό παρελθόν των δημοτικών  αναπτυξιακών εταιρειών που χρεοκόπησαν και φόρτωσαν τα χρέη τους στον λαό είναι ολοφάνερο. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στους δήμους θα πληγούν καίρια, αφού εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις και η δημοτική αρχή, δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, και τώρα αναθέτουν σε μία ανώνυμη εταιρεία να απασχολεί ένα φθηνό, ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό. Με το πρόσχημα, αλλά και με μια απλή διαπίστωση της δημοτικής αρχής, ότι οι δημοτικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν το προσωπικό, προβλέπεται ο αναπτυξιακός οργανισμός να αντικαταστήσει βίαια τις αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες. Ο δήμος με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορεί πλέον να εκχωρεί σε αυτά τα επιχειρηματικά σχήματα, την αρμοδιότητα και το έργο των διοικητικών, κοινωνικών, πολεοδομικών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων υπηρεσιών.

Όλα αυτά δεν γίνονται για να ικανοποιηθούν οι μεγάλες λαϊκές ανάγκες. Παρά τις τεράστιες καταστροφές που έχουμε κάθε χρόνο σε υποδομές, παρά τις μεγάλες ανάγκες για ολοκληρωμένα και σύγχρονα έργα υποδομών όπως σχολεία, δίχρονη προσχολική αγωγή, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, παρά την τεράστια υποστελέχωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη μας, οι δημότες συνεχίζουν να μη βλέπουν λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζει τη συμμετοχή του Δήμου  στον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Η αντίθεσή μας βρίσκεται στο αντιλαϊκό περιεχόμενο των αναπτυξιακών οργανισμών και όχι στον τρόπο σύστασης και διαχείρισης του συγκεκριμένου αναπτυξιακού οργανισμού όπως βλέπουμε να κάνουν άλλες παρατάξεις. Για εμάς η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή και στον διεκδικητικό αγώνα για γενναία κρατική χρηματοδότηση, καθώς και μόνιμο προσωπικό στο δήμο, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις καθημερινές λαϊκές ανάγκες και τα προβλήματα».