Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!

 Χαιρετίζουμε τον αγώνα γονιών, εκπαιδευτικών, κατοίκων της Ν. Σμύρνης που δεν ανέχτηκαν την απαράδεκτη κατάσταση στη δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά διεκδικούν σύγχρονες και ασφαλείς δομές για τα νήπια.

Γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ; Η όλη κατάσταση είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης τακτικής μιας δημοτικής αρχής που θέλει τάχα, αλλά δεν μπορεί;

Είναι συνέπεια της πολιτικής κόστους οφέλους που με συνέπεια ακολουθείται όχι μόνο στο ζήτημα της κατασκευής των κατάλληλων χώρων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή αλλά και συνολικά στην παιδεία. Γι’ αυτό η δημοτική αρχή εδώ και 4 χρόνια αρνείται κάθε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, αρνείται κάθε σκέψη για διεκδίκηση, αρνείται να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων παίρνοντας υπόψη και την πληθυσμιακή κάλυψη.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Σμύρνης από την αρχή είχε αναδείξει ότι η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής είναι αναγκαιότητα και πρέπει να γίνει με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των νηπίων. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας, διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση ικανών και κατάλληλων δομών προσχολικής αγωγής. Δυστυχώς, το σημερινό χάλι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας.

Ακόμα και τώρα η δημοτική αρχή συνεχίζει να προκαλεί και να αποφεύγει να κοιτάξει κατάματα τους γονείς. Για άλλη μια φορά επέλεξε να κάνει με τηλεδιάσκεψη το τόσο σημαντικό δημοτικό συμβούλιο που συγκαλέσαμε για την δίχρονη προσχολική αγωγή, ενώ την ίδια ώρα χαϊδεύει τα αυτιά των εργολάβων φέρνοντας στην οικονομική επιτροπή την παράταση της σύμβασης των εργολάβων για την κατασκευή των κοντέινερ.

Φτάνει πια! Απαιτούμε το δημοτικό συμβούλιο να γίνει δια ζώσης με όλα τα μέτρα προστασίας και την παρουσία εκπροσώπων γονιών, εκπαιδευτικών, φορέων της πόλης μας.  Απαιτούμε να γίνουν τα αδύνατα δυνατά με σκοπό τον άμεσο και ουσιαστικό τελείωμα των έργων.

Η πολιτική της δημοτικής αρχής είναι το μακρύ χέρι της Κεντρικής διοίκησης, εξειδικεύοντας σε τοπικό επίπεδο την αντιεκπαιδευτική πολιτική των εκάστοτε  κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη δίχρονη προσχολική αγωγή χωρίς όμως να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της. Η ΝΔ συνέχισε αυτήν την απαράδεκτη πολιτική δίνοντας επιπλέον παράταση στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, αύξησε των αριθμό των νηπίων εν μέσω πανδημίας, εφάρμοσε πρωτόκολλα διασποράς συνολικά στην παιδεία. Γι’ αυτό οι γονείς δεν πρέπει να εμπιστεύονται τα τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων, ακόμα κι όσων βγαίνουν στα κάγκελα αυτή την περίοδο!

Η σωστή κατασκευή αιθουσών με όλο το απαραίτητο προσωπικό και όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους περνάει μέσα από τη συνέχιση του διεκδικητικού αγώνα που δίνουν γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς της πόλης μας. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι μόνο έτσι μπορεί να πιεστεί η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση, να έχουμε κατακτήσεις. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει εδώ. Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για κατασκευή μόνιμων και σύγχρονων νηπιαγωγείων παίρνοντας υπόψη και την πληθυσμιακή κάλυψη.

 Οι γονείς έχουν επίσης μπροστά τους την τραγική κατάσταση με την καθαριότητα και το στίβαγμα των νηπίων σε 25άρια τμήματα εν μέσω πανδημίας. Έχουν μπροστά τους το περιεχόμενο διδασκαλίας που προωθείται από τη νηπιακή κιόλας ηλικία. Τα νήπια δεν χρειάζονται δεξιότητες όπως προωθεί η κυβέρνηση με την εισαγωγή αγγλικών και πληροφορικής. Η δίχρονη προσχολική αγωγή χρειάζεται να γίνει το πρόπλασμα για την ολοκληρωμένη μόρφωση που θα τους παρέχει το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.

Καλούμε τους γονείς να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πάλη, να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική κόστους οφέλους κυβέρνησης, ΕΕ, δημοτικής αρχής, να διεκδικήσουν ολόπλευρη δίχρονη προσχολική αγωγή με  βάση τις σύγχρονες ανάγκες των νηπίων σε σύγχρονα νηπιαγωγεία με όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει διάρκεια, να γίνει υπόθεση του κάθε γονέα, του κάθε δημότη.

Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες συγκρότησης συλλόγου γονέων, επιτροπών αγώνα σε κάθε νηπιαγωγείο, που θα είναι η φωνή των γονιών, θα οργανώνουν τον αγώνα. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Σμύρνης θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους και να διεκδικεί ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής με τις παρεμβάσεις της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.