Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Μια βροχή περιμέναμε και μας βγήκε ξινή..

 Η πρώτη βροχή είναι γεγονός και για μία ακόμη φορά ανέδειξε τις τεράστιες ελλείψεις στους τομείς των υποδομών (του σχεδιασμού και της συντήρησής τους), της Πολιτικής Προστασίας. Η Νέα Σμύρνη δυστυχώς για μία ακόμη φορά κατάφερε να «παίξει» στα ΜΜΕ, με τις αποκαρδιωτικές εικόνες από πλημμυρισμένα κτίρια, αυτοκίνητα παρασυρμένα από το νερό κ.ά.

Οι ζημιές ακόμα δεν έχουν καταγραφεί, αλλά και η πρόγνωση των έντονων βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες μας προμηνύει ότι ο κατάλογος των καταστροφών δεν έχει κλείσει.

Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει ούτε η ένταση των καιρικών φαινομένων, ούτε η «ανευθυνότητα» των πολιτών και προφανώς ούτε η κακιά μας η μοίρα ή ο «θεός» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, η υποχρηματοδότηση για την ανάπτυξη και συντήρηση των ανάλογων υποδομών και η έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού στην Περιφέρεια και στον Δήμο μας αποτελούν μόνον ορισμένες πλευρές των αιτιών της σημερινής κατάστασης και υπεύθυνοι είναι κυβερνήσεις – περιφέρεια – δήμος, ο καθένας από τις αρμοδιότητες της πλευράς του και όλοι μαζί συμπλέοντας στους στόχους και τις προτεραιότητες.  

Η δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνη για την υποστελέχωση των αναγκαίων τμημάτων (τεχνικής υπηρεσίας κ.ά.), για την κατάσταση των υποδομών, για την μόνιμη προσαρμογή της στις βασικές κεντρικές πολιτικές επιλογές και την μη διεκδίκηση των απαραίτητων.

Με ευθύνη του Δήμου να παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τα έχουμε αναδείξει, τα έχουμε επισημάνει «ουκ ολίγες φορές», λαμβάνοντας καθησυχαστικές απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή ότι είναι όλα υπό έλεγχο κτλ.

Ο Δήμος να πάρει άμεσα μέτρα για τις επόμενες ώρες, να μετριαστούν οι επιπτώσεις.

Αυτή η καταιγίδα θα περάσει με καταστροφές που έχουν συγκεκριμένους ενόχους.

 Έχουμε και έναν ολόκληρο χειμώνα και πρέπει να γίνουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα για την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών.