Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Για τις εξελίξεις σχετικά με το 8ο Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο (ΕΣΤΙΑ)

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και του 7oυ Λυκείου.

Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου και πολιτιστικού σωματείου ΕΣΤΙΑ με επίκεντρο την ιδιοκτησία του κτίσματος που στεγάζει τα δύο σχολεία έχει αγανακτήσει δικαιολογημένα τους άμεσα ενδιαφερόμενους δηλαδή τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.

Πριν 3 χρόνια, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι, σχολείο στη Ν. Σμύρνη δεν κλείνει -το επέβαλε η αγωνιστική διάθεση των μαθητών και η πίεση των φορέων  της πόλης μας.

Η αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής (στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες) από τη μία και το κυνήγι του κέρδους από την άλλη, έχει φέρει, για άλλη μια φορά, στο μάτι του κυκλώνα τη σχολική κοινότητα.

Αποδεικνύεται και πάλι, πως μόνη λύση είναι η Ενιαία, αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Η λεγόμενη «αποκέντρωση» και η μεταφορά στους Δήμους της λειτουργίας των σχολείων οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις, όπου κριτήριο είναι το κέρδος και όχι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες -στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκπαίδευση των παιδιών μας.

Στις ερωτήσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς τη Δημοτική Αρχή:

1) Να ενημερώσει σε ποια φάση βρίσκεται η νομική διαδικασία κι αν υφίστανται αυτά που ισχυρίζεται η ΕΣΤΙΑ.

2) Να δεσμευτεί ότι δεν θα φύγουν τα σχολεία από το κτήριο που στεγάζονται χωρίς επιπλέον κόστος για τις λαϊκές οικογένειες.

Η απάντηση ήταν ότι σε μια εβδομάδα θα γίνει νέο ειδικό δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις εξελίξεις με την ΕΣΤΙΑ.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο στην ημερομηνία και ώρα που θα οριστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτώντας:

 

      Μόνιμη λύση για το 8ο Γυμνάσιο και 7ο Λύκειο, για κάθε σχολείο που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα.

      Σχολικά κτήρια και υποδομές αποκλειστικά δημόσιες, κρατικές.

      Κανένα παιδί να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον.

      Καμία συγχώνευση με κοντινό ή άλλο σχολείο.

      Θέλουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

 

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να  εγγυηθεί την αδιάκοπη λειτουργία των σχολείων όχι μόνο για το άμεσο αλλά και για το απώτερο μέλλον.

Νέα Σμύρνη, 29 Νοεμβρίου 2022