Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ - ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ: Σημαντική παρακαταθήκη η υπογραφή της νέας Σύμβασης

Η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο ποτοποιίας, ζυθοποιίας, αναψυκτικών, νερού, αποτελεί σημαντική επιτυχία, αλλά και ταυτόχρονα παρακαταθήκη για το σύνολο της εργατικής τάξης, αφού δείχνει πως μέσα από την οργάνωση και πάλη σε γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας οι εργαζόμενοι μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να βάλουν εμπόδια στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας που επιχειρεί να σαρώσει τα πάντα.
Συγκεκριμένα, προχτές Δευτέρα, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και κάτω από την πίεση της χτεσινής και σημερινής 48ωρης απεργίας, υπέγραψε με τους εργοδότες του κλάδου νέα Συλλογική Σύμβαση, χωρίς καμιά μείωση μισθών κι επιδομάτων για ένα χρόνο, ενώ με τη σύμβαση αυτή θα αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και οι νεοπροσλαμβανόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη ο νόμος - έκτρωμα για προσλήψεις νέων εργαζομένων (μέχρι 25 ετών) με 511 ευρώ μεικτά.
Τι σημαίνει, όμως, η υπογραφή αυτής της σύμβασης για τους εργαζόμενους του κλάδου; Οτι:
  • Ο νεοπροσλαμβανόμενος εργάτης του κλάδου ξεκινά από μεροκάματο 37,87 ευρώ και μαζί με τις τριετίες και τα επιδόματα φτάνει μέχρι 58,70 ευρώ.
  • Αντίστοιχα για τους χειριστές μηχανής ξεκινά από 38,42 ευρώ και φτάνει μέχρι 59,55 ευρώ, για τους βοηθούς ποτοποιών, ζυθοποιών κ.λπ., το μεροκάματο ξεκινά από 38,13 ευρώ και φτάνει μέχρι 59,10 ευρώ, ενώ για τους ποτοποιούς, οινοποιούς κ.λπ., ξεκινάει από 38,42 ευρώ και φτάνει μέχρι 59,55 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, δεν καταργείται κανένα επίδομα. Τέτοια επιδόματα είναι οι τριετίες, γάμου και παιδιών, πτυχίων ΑΕΙ - ΤΕΙ, πολυετίας στον ίδιο εργοδότη κ.λπ.
Με αυτόν τον τρόπο, και μετά την υπογραφή της Σύμβασης, οι εργαζόμενοι κατοχύρωσαν το μεγάλο όπλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η οποία κινδύνευε άμεσα με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ψηφίστηκαν νόμοι και ρυθμίσεις ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις, που οδηγούσαν σε ατομικές Συμβάσεις Εργασίας. Δηλαδή, να πηγαίνει ο κάθε εργαζόμενος και να «διαπραγματεύεται» τη συντριβή του μισθού του, που ως κατώτατο όριο θα είχε πλέον την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ετσι, από 37,87 ευρώ μεροκάματο που παίρνει ο νεοπροσλαμβανόμενος του κλάδου με την κλαδική σύμβαση, μπορεί να έφτανε μέχρι και τα 26,18 ευρώ, δηλαδή μείωση 30,9%! Ενώ στην περίπτωση που ο νεοπροσλαμβανόμενος θα ήταν κάτω των 25 ετών, τότε το μεροκάματο θα πήγαινε ακόμη παρακάτω στα 21,99 ευρώ, δηλαδή 41,9% μείωση μισθού.
«Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης», δηλώνει στο «Ρ» ο Μανώλης Καραντούσας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, «είναι μια σημαντική νίκη των εργαζομένων του κλάδου. Η Ομοσπονδία μας από το 2009 και από την πρώτη στιγμή κάλεσε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Αποφάσισε και πραγματοποίησε κινητοποιήσεις για την υπογραφή των συμβάσεων και επιβεβαιώθηκε για το κάλεσμα αγώνα, ρήξης, σύγκρουσης με τα πολυεθνικά μονοπώλια του κλάδου, η οποία ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες συμβάσεις του γάλακτος, των τροφίμων και της τυροκόμισης, αλλά και γενικότερα δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους, κόντρα στη λογική του συμβιβασμού και της υποταγής, κι ενώ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, την ίδια περίοδο υπογράφουν μειώσεις μισθών και αφαίρεση δικαιωμάτων. Να η αξία του αγώνα στο κούφιο επιχείρημα ότι δε γίνεται τίποτα. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την υπογραφή και των υπόλοιπων συμβάσεων».