Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Νέα μείωση της επιχορήγησης στους δήμους

Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, αποτέλεσμα της κυρίαρχης πολιτικής που και η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων ασπάζεται και προωθεί, τέθηκε, εκ νέου χτες, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Α. Μανιτάκη.
Οι συνεχείς περικοπές στα έσοδα των δήμων καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Ενώ την ίδια ώρα που οι οφειλές του κράτους προς τους δήμους συνεχώς αυξάνονται, νέο ψαλίδι αναμένεται στη μηνιαία επιχορήγηση που λαμβάνουν κατά περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Στον αέρα είναι στο μεταξύ η εκταμίευση του απαραίτητου ποσού, ύψους περίπου 23 εκατ. ευρών, για την αντιπυρική προστασία των δήμων ενόψει της θερινής περιόδου. Παράλληλα, δεν έχουν διατεθεί ακόμα στους δήμους τα αναγκαία ποσά για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών... θα γίνει εγκαίρως.
Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» ανάβει το Συμβούλιο Επικρατείας για να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι σε προσλήψεις συμβασιούχων, για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Με την απόφαση του ΣτΕ, που αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη, ξεμπλοκάρονται οι διαδικασίες προκήρυξης περίπου 10.000 θέσεων έκτακτου προσωπικού.