Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΚΚΕ: επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις

Το ΚΚΕ προτείνει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, και ταυτόχρονα διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως πληρωμή εκ μέρους τους του 30% των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), δωρεάν κάρτες μεταφορών στα δημόσια μέσα, σταμάτημα της πληρωμής των δανείων τους και μη προσαύξησή τους με τόκους κατά την επανέναρξη αποπληρωμής τους, και όχι κατασχέσεις για χρέη, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ανέργους του Πειραιά, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ που «πρέπει να γίνουν μέτωπα πάλης, διεκδίκησης, αντιπαράθεσης και ρήξης» τις έχουν καταψηφίσει τρεις φορές, ως νομοσχέδια υποβληθέντα από το ΚΚΕ, «τα κόμματα εκείνα που λέγοντας ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουμε στην ΕΕ και στο ευρώ, κάνουν ταυτόχρονα λαθρεμπόριο ελπίδας εις βάρος 1.200.000 ανέργων προσβλέποντας στην υφαρπαγή ψήφων, ενώ το μόνο που υπόσχονται είναι να αυξηθεί κατά τι το επίδομα ανεργίας».

Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί, καθώς καθημερινά κλείνουν μικρομάγαζα, αγρότες σταματάνε την παραγωγή, ενώ η πρώτη προϋπόθεση για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι να μειωθεί το προσωπικό. «Μόνο σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, απαγόρευση των εισαγωγών σε ότι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, κατάργηση των ανισότιμων οικονομικών σχέσεων, και με κεντρικό σχεδιασμό που θα έχει κριτήριο της παραγωγής, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπορεί να εξασφαλισθεί δουλειά για όλους» υπογράμμισε.

«Η ανεργία τους απασχολεί σε όλη την ΕΕ γιατί αποτελεί βόμβα και το ‘φάρμακο’ κατ' αυτούς είναι η περιστασιακή δουλειά» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «ΕΕ σημαίνει ότι η παραγωγή προσαρμόζεται στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου και στην πορεία του ανταγωνισμού με άλλα κεφάλαια, ενώ όταν λένε ότι μια οικονομία ή ένας κλάδος δεν είναι ανταγωνιστικοί εννοούν ότι δεν εξασφαλίζει μεγάλη κερδοφορία για τους καπιταλιστές» είπε.

Η γγ του ΚΚΕ κάλεσε τους άνεργους να γίνουν «δύναμη κρούσης του λαϊκού κινήματος, διαφορετικά έρχονται πολύ χειρότερες μέρες», ενώ πρόσθεσε ότι τίποτα δεν θα γίνει από αυτά που λέγονται για κατάργηση του Μνημονίου από «μια αριστερή κυβέρνηση που θα εκμεταλλευθεί το ‘καλό κλίμα’ της Ευρώπης». Το αστικό πολιτικό σύστημα -πρόσθεσε- θέλει το ΚΚΕ αποδυναμωμένο «γιατί εκείνο που τους φοβίζει είναι ότι η κρίση θα χειροτερέψει και η ύπαρξη ενός ισχυρού ΚΚΕ στον πυρήνα του λαϊκού κινήματος «θα λιπαίνει το χώμα των ταξικών αγώνων» και πρόσθεσε ότι «φοβούνται το αύριο όμως οι ρίζες που βάζουμε είναι βαθιές, και θα ανθίσουν διαφορετικά».

Συζητώντας με τους συγκεντρωμένους, η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε «μήπως πρέπει ‘όλοι οι αριστεροί’ να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους». Η γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι από το ΚΚΕ «ζητούν υποχωρήσεις που αφορούν το σήμερα και όχι το μέλλον» υπογραμμίζοντας ότι «διαφωνούμε στην γενική πολιτική γραμμή, όχι στο ότι το ΚΚΕ βάζει δέκα ζητήματα και οι άλλοι πέντε». «Δεν συμφωνούμε ούτε στα άμεσα ζητήματα» είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας πως «ότι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. τον δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, είναι πρόταση της ΕΕ».

«Προτιμάμε να είμαστε μέσα στο κίνημα και να βοηθήσουμε να πάρει ο λαός την εξουσία» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πως «ότι θετικό νόμο φέρουν θα τον ψηφίσουμε», ενώ κάλεσε εκ νέου σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις 17 Ιουνίου «ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι παρ’ όλες τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, ενισχύω το ΚΚΕ, ώστε να δημιουργηθεί η δυνατότητα να κερδηθούν κάποια πράγματα, και κυρίως για να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση».