Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Συνεχίζουν με οδηγό την πείρα του σκληρού αγώνα τους



Συμμετέχοντας μαζικά στη χτεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση και εγκρίνοντας τον απολογισμό της διοίκησης, οι χαλυβουργοί αποφάσισαν συνέχιση του σκληρού αγώνα
 «Εμείς θα νικήσουμε και είμαστε ήδη νικητές». Αυτή η φράση (που έγραψαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί στην ταμπέλα που έχουν αναρτήσει στην πύλη του εργοστασίου, μαζί με τον αριθμό των ημερών απεργίας που συμπλήρωναν - 200) συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο και το μήνυμα που έστειλε η χτεσινή μαζική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο.
Η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου (βλ. διπλανό θέμα) ανέδειξε ολοκληρωμένα το πλαίσιο μέσα στο οποίο το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση με την εργοδοσία θα οξυνθεί (όχι μόνο στο συγκεκριμένο τόπο δουλειάς αλλά γενικά για την εργατική τάξη) αλλά και την ευθύνη των χαλυβουργών να πορευτούν με τη δύναμη και την πείρα με τις οποίες τους έχει ήδη οπλίσει ο σκληρός τους αγώνας.
Οι χαλυβουργοί, γυρίζοντας την πλάτη στα παπαγαλάκια του Μάνεση, ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία, και συγκεκριμένα 179 ψήφους έναντι 53, το διοικητικό απολογισμό του σωματείου που καλούσε σε συνέχιση του περήφανου αγώνα που δίνουν. Ενός αγώνα που προσπαθεί λυσσασμένα να σπάσει η αδίστακτη εργοδοσία χρησιμοποιώντας κάθε είδους μηχανισμό και έχοντας στριμωχθεί από την ενότητα και την αποφασιστικότητα των απεργών, την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που δέχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και όλη τη Γη. Ενδεικτικό της ενότητας που σφυρηλατείται εδώ και 200 μέρες αποτελεί το γεγονός, όπως ανακοινώθηκε, ότι οι τρεις παρατάξεις που απαρτίζουν το απερχόμενο ΔΣ του σωματείου στις εκλογές που θα γίνουν για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα κατέβουν σε ένα ενιαίο και ενωτικό ψηφοδέλτιο.
 Οι άνθρωποι που συγκροτούν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του Μάνεση, στις ομιλίες τους στη χτεσινή συνέλευση, στράφηκαν με λύσσα κατά των περήφανων απεργών. Χρησιμοποίησαν μέχρι και αντικομμουνισμό και μπόλικη λάσπη για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ επειδή στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους απεργούς χαλυβουργούς. Υιοθέτησαν όλα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και με τα όσα είπαν επιβεβαίωσαν ότι ο Μάνεσης τους χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό για να σπάσει την απεργία.
Περήφανη απάντηση στην αδίστακτη εργοδοσία
Τα παπαγαλάκια του Μάνεση πήραν όμως απάντηση και μάλιστα με ιδιαίτερα αποφασιστικό τρόπο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που τους αποστόμωσαν με τις τοποθετήσεις τους και αργότερα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Οπως ο Μάνθος Ναυπλιώτης, που τόνισε: «Είμαι 55 χρόνων, 31 χρόνια εδώ μέσα, τα μάτια και τα πόδια μου πλέον δε με βοηθάνε και βλέπω να απολύονται οι νέοι που πρέπει να τους διδάξω και να μένω μόνος μου στο εργοστάσιο να δουλεύω παραπάνω». Ο Γιώργος Νικολόπουλος, ένας από τους πολλούς νέους που απολύθηκαν, τόνισε: «Η εργοδοσία θέλει να κάνει τις ζωές μας πιόνια. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι με γυρισμένες τις πλάτες στους απεργοσπάστες». Ο Παναγιώτης Παπανικολάου στη συνέχεια ξεκάθαρα τόνισε: «Είναι ανήθικο και δεν μπορούμε να δεχτούμε να μπούμε εμείς για δουλειά και στην πύλη να μας βλέπουν οι 119 νέοι που απέλυσε η εργοδοσία»!
 Ο Τηλέμαχος Γαϊτανάρος, μέλος της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου, τόνισε: «Οπως όλοι μαζί ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα για να μην υπάρξει ούτε ένας απολυμένος έτσι και όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να τον τελειώσουμε». Ο Νίκος Χαροκόπος, αντιπρόεδρος του σωματείου, σημείωσε: «Το σωματείο πρέπει και θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω». Τέλος, ο Νάσος Παυλάκης, επίσης μέλος του ΔΣ του σωματείου, αναφερόμενος ειδικότερα στον απεργοσπαστικό μηχανισμό τόνισε ότι «χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα με τα διευθυντικά στελέχη. Δοκίμασαν να χτυπήσουν εργάτες καθώς βλέπουν ότι μετά από 200 μέρες ο αγώνας αυτός δε σπάει. Ζητάνε να ανοίξουμε την πόρτα για να πάνε για δουλειά. Τους λέμε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή αλλά με τα κορμιά μας απέξω και αν θέλουν ας έρθουν να περάσουν πάνω από αυτά. Εμείς δε σπάμε με τίποτα».