Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το σικέ παιχνίδι της εξαπάτησης και χειραγώγησης του λαού, με αιχμή την προπαγάνδα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, με στόχο να εγκλωβιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και να κρυφτούν τα διαχειριστικά αδιέξοδα που προκαλεί η βαθιά κρίση στην ΕΕ, αποκαλύπτεται από τους επιτελείς των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την προεκλογική δημαγωγία των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που μιλούσαν ανοιχτά για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγε ότι θα αντικαταστήσει το μνημόνιο με ένα άλλο.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, την επομένη των εκλογών, άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να δίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο στην περιβόητη «επαναδιαπραγμάτευση», επαληθεύοντας ότι αυτό έχει προ πολλού καταληχθεί, σε συνεννόηση προφανώς και με τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» στην Ελλάδα.
Στην ουσία αυτό που πλασάρουν σαν «επαναδιαπραγμάτευση» είναι η αναπροσαρμογή του μνημονίου στις μεταλλασσόμενες συνθήκες της κρίσης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό, δηλαδή να «δέσει» ακόμα πιο σφιχτά τη ζωή και το μέλλον του λαού, με πρόσχημα την ελάφρυνση των όρων διά της χρονικής επιμήκυνσης της εφαρμογής των νέων, ακόμα πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Σ' αυτή την κατεύθυνση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χτες σε αυστριακό ραδιοσταθμό, ξεκαθάρισε πως δε θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα και πως στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια χρονική παράταση.
«Του εξήγησα πως, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση», είπε, αναφερόμενος σε συνομιλία του με τον Αντ. Σαμαρά, και πρόσθεσε: «Πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είχα δηλώσει πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση. Η ύφεση είναι πιο σημαντική στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος».
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε πως το μνημόνιο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει σε λεπτομέρειες, αλλά όχι και στους βασικούς στόχους του. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν «πρόωρη» οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και του χρόνου εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων.
Οπως αναφέρουν, «ενδεχόμενη παράταση στην εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων συνεπάγεται κόστος για τα κράτη - μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα και είναι αυτά που εν τέλει θα αποφασίσουν για το εάν θα παρασχεθεί στη χώρα πρόσθετος χρόνος». Δηλαδή, οι δανειστές θα αποφασίσουν για την «επαναδιαπραγμάτευση», στέλνοντας μαζί με την ελληνική κυβέρνηση το φουσκωμένο λογαριασμό στο λαό.
«Ψήνουν» τους νέους όρους
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, τη δρομολόγηση των εξελίξεων θα σηματοδοτήσει η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα, που θα εξετάσει με τη νέα κυβέρνηση την εξέλιξη της κατάστασης. Ακολούθως, θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Οπως αναφέρουν, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούλη, αφού τόσο στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιούνη, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 - 29 Ιούνη θα γίνουν μόνο αναγνωριστικές συζητήσεις.
Σε περίπτωση, σημειώνεται, που το Γιούρογκρουπ και το ΔΝΤ εγκρίνουν την επιμήκυνση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος για 12 ή 24 μήνες, τότε θ' αποφασίσουν και τον τρόπο χρηματοδότησης της κάλυψης του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού και της εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους για το ίδιο διάστημα.
Ανάμεσα στα άλλα, γίνεται αναφορά σε αναπροσαρμογή προς τα κάτω των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης την Ελλάδα, που τώρα βρίσκονται στο 3%. Δηλαδή, επιβεβαιώνουν ότι η όλη «επαναδιαπραγμάτευση» συνίσταται σε μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το κόστος της οποίας θα φορτωθεί εξολοκλήρου στο λαό.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία, Ολι Ρεν, ανέφερε χτες ότι για την Κομισιόν δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Πάντως, αρμόδιες πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνιζαν χτες ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου μνημονίου», καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η υφυπουργός Οικονομικών, Λαέλ Μπρέιναρντ, σε δηλώσεις της από τη Σύνοδο του G20 στο Μεξικό, αφήνει να εννοηθεί πως θα έβλεπε θετικά συζητήσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος. «Περιμένουμε, είπε, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να αναγνωρίσουν πως το ελληνικό μνημόνιο έχει βρεθεί εκτός προγράμματος εδώ και κάποια περίοδο, εν μέρει εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής διαδικασίας και της απουσίας κυβέρνησης».
Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον αποσαφηνίζει πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων: «Οι βασικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, αλλά υπάρχει η παράμετρος του χρόνου όπως και η παράμετρος του ότι η ανάπτυξη ήταν πιο αδύναμη απ' ό,τι αναμενόταν».
Διεργασίες ενόψει Συνόδου
Με όχημα τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, εντείνεται στην ΕΕ και η συζήτηση για μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της λυκοσυμμαχίας. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες από τη Σύνοδο του G20, στο Μεξικό, προανήγγειλαν κινήσεις προς ένα πιο ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, με αντικείμενο την κρίση στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires» που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, «συμφώνησαν ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα ως προς την πολιτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη».
Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο ρυθμό πτώσης από τον Οκτώβρη του 1998 κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας τον Ιούνη. Ο δείκτης ZEW υποχώρησε στο -16,9 από 10,8 το Μάη έναντι προβλέψεων αναλυτών σε δημοσκόπηση του «Ρόιτερς» για πτώση στο 4.
Στο μεταξύ, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί καλά κρατούν μέσα και στους κόλπους της ΕΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε προχτές το βράδυ έτοιμος να «στρώσει το κόκκινο χαλί» σε όσες επιχειρήσεις φύγουν από τη Γαλλία και μεταφερθούν στη Βρετανία για να αποφύγουν τους αυξημένους φόρους, γεγονός που προκάλεσε μια ειρωνική αντίδραση από μέρους του Γάλλου υπουργού Εργασίας, Μισέλ Σαπέν. «Δεν ξέρω πώς θα στρώσουν κόκκινο χαλί κατά μήκος της Μάγχης, κινδυνεύει να βραχεί», δήλωσε ο Σαπέν.