Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Οργανωμένο και τραμπούκικο χτύπημα της εργοδοσίας

Τρεις απεργοί τραυματίστηκαν από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που ενεργοποίησε η εργοδοσία, αλλά η προσπάθεια να «σπάσει» η απεργία έπεσε στο κενό

Σε μια σχεδιασμένη, ύπουλη και τραμπούκικη επίθεση σε βάρος των απεργών κατέφυγε χτες η εργοδοσία στην «Ελληνική Χαλυβουργία» προσπαθώντας να σπάσει την απεργία και αξιοποιώντας γι' αυτό τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει εδώ και μέρες με διευθυντές, απεργοσπάστες και μπράβους. Η νέα απεργοσπαστική επιχείρηση επιβεβαίωσε κι αυτή με τη σειρά της την πίεση που ασκεί ο περήφανος και ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών που εδώ και 8 μήνες δίνουν έναν από τις πιο σκληρούς αλλά και συνάμα πιο τίμιους αγώνες, ξεσηκώνοντας στο πλευρό τους ένα πρωτόγνωρο κύμα γνήσιας και ολόπλευρης ταξικής αλληλεγγύης από όλη τη χώρα.
Η προσπάθεια της εργοδοσίας «έπεσε στο κενό» αφού η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η συσπείρωση των απεργών στο σωματείο τους χάλασε τα σχέδιά της.
Νωρίτερα το πρωί, είχε ανακοινωθεί μία ακόμη απόλυση, αυτή του Χάρη Μανώλη, προέδρου της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
Η εργοδοσία απέδειξε και χτες, για μια ακόμα φορά, πόσο αδίστακτη είναι και ότι δε λογαριάζει τίποτα προκειμένου να τσακίσει τους εργάτες, που αγωνίζονται και στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της να κερδίσει ακόμα περισσότερα από την εργατική τους δύναμη. Η τρομοκρατική και απεργοσπαστική επιχείρηση που έστησε είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό (ευτυχώς ελαφρύ) τριών απεργών χαλυβουργών, που μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.
 
«Η τρομοκρατία δε θα περάσει»!
 
Η τραμπούκικη ενέργεια ξεκίνησε ακριβώς στις 12 το μεσημέρι όταν κορυφώθηκαν προκλήσεις που εδώ και μέρες «μαγείρευαν» έξω από το χαλυβουργείο στελέχη της εταιρείας καθοδηγώντας τη γνωστή ομάδα των απεργοσπαστών. Με απόλυτο συντονισμό κινήθηκαν οι διευθυντές και απεργοσπάστες καλλιεργώντας σκηνικό έντασης, προκαλώντας τους απεργούς και προχωρώντας τελικά σε ανοιχτή επίθεση εναντίον τους με στόχο να σπάσει η απεργία.Την ίδια στιγμή βέβαια και μέσα σε ελάχιστο χρόνο άρχισαν να καταφτάνουν ολοένα και περισσότεροι απεργοί και να συσπειρώνονται στην πύλη. Στο πλευρό των χαλυβουργών έσπευσαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι σωματείων από άλλους χώρους εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ενώ από τα μεγάφωνα ο πρόεδρος του σωματείου διάβασε την ανακοίνωση - καταγγελία που επί τόπου εξέδωσε η διοίκηση (βλ. διπλανό ένθετο). Συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - των χαλυβουργών η πάλη θα τη σπάσει» και «Ολη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία, για να μην περάσει η τρομοκρατία» έπεφταν ξανά και ξανά. Η ομάδα των απεργοσπαστών αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Στο πλευρό των χαλυβουργών δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους βρέθηκε μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ αλλά και του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του κόμματος Χρήστο Κατσώτη. Ταυτόχρονα μέχρι αργά το βράδυ έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» πλήθος εργαζόμενων και απλών ανθρώπων κατέφταναν δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους.
Ηταν οργανωμένο σχέδιο
Απόδειξη του καλά οργανωμένου σχεδίου της εργοδοσίας είναι και το γεγονός ότι, ενώ έξω από το χαλυβουργείο μια ομάδα των απεργοσπαστών έστηνε σκηνικό έντασης, μία άλλη έσπευδε να το αξιοποιήσει (σαν έτοιμη από καιρό...) για να εξαπολύσει σε αστικά ΜΜΕ χυδαίες επιθέσεις με τόνους λάσπης ενάντια στους απεργούς και όσους τους συμπαραστέκονται. «Εμείς νεκροί θα βγούμε από το εργοστάσιο. Θα κάτσουμε όσο χρειαστεί, δυο μέρες, τρεις μέρες; Νηστικοί, θα κάτσουμε εδώ, θα κάνουμε απεργία πείνας, μέχρι κάποιος εισαγγελέας να έρθει να εκτελέσει τη διαταγή του δικαστηρίου», έλεγε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η γνωστή απεργοσπάστρια Ελένη Καταβάτη (την οποία μάλιστα παρουσίασαν ως «εκπρόσωπο εργαζομένων»)... «Παρακαλώ πολύ τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έρθει να επέμβει, θα έχουμε νεκρό, μας έχουν δείρει, κάνουν ό,τι θέλουν μέσα σε μια ξένη περιουσία» συνεχιζόταν το παραλήρημά της. Γιατί επαναλαμβάνουν τέτοια πράγματα (είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες) σε κανάλια και ραδιόφωνα, ξέρουν κάτι; «Είναι ανοιχτό το εργοστάσιο για όποιον θέλει να δουλέψει - δε μας αφήνουνε, με το ζόρι μας πετάνε έξω, σηκωτούς» συμπλήρωνε η ίδια, αναπαράγοντας το γνωστό ψέμα στο οποίο επιμένουν οι εργοδότες για να κρατούν υποταγμένους τους εργάτες ότι, όπου δε γίνονται κινητοποιήσεις δε χάνονται θέσεις εργασίας...