Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Διεκδίκησε ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά! Διεκδίκησε ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», καλεί η ΚΝΕ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, είναι μια ευκαιρία περισσότεροι νέοι να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών, να στρατευθούν στον αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που υποστηρίζουν το μονόδρομο του καπιταλισμού και διαφημίζουν τις επικίνδυνες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα των ναρκωτικών, που στηρίζονται:
-- Στην υποχρηματοδότηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων που οδηγούνται στη συρρίκνωση, αν και αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος.
-- Στη γενίκευση της υποκατάστασης με μεθαδόνη, ως βασική μορφή θεραπείας, όπου το κράτος μοιράζει πρέζα σε "διά βίου εξαρτημένους χρήστες" σε απαράδεκτους χώρους, χωρίς στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση, για να τους ξαναστείλει μετά πίσω στις πιάτσες των εμπόρων και την εξαθλίωση.
-- Στην ανυπαρξία ουσιαστικής πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης. Το προηγούμενο έτος μόλις το 1,5% των μαθητών της χώρας παρακολούθησαν προγράμματα πρόληψης. Την ίδια στιγμή τα 72 Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι σε αυτά βρίσκονται στον αέρα.
-- Στην πολιτική νομιμοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών. Του διαχωρισμού σε σκληρά και μαλακά με πρόσχημα το δικαίωμα στην "ελεύθερη επιλογή". Αυτή η λογική είναι εγκληματική και επικίνδυνη. Οσοι υπερασπίζονται αυτήν την πολιτική παίζουν με τη ζωή και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις τους υπηρετούν αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν εκτοξεύσει στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα τα ποσοστά της τοξικοεξάρτησης και της χρήσης από τις πιο μικρές ηλικίες, σε συνδυασμό με τις συνέπειες και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, πολλαπλασιάζονται όλοι εκείνοι οι παράγοντες (ανεργία, φτώχεια, περιθωριοποίηση, κατάθλιψη, ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και στην Υγεία, στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό) που συντελούν στην εξάπλωση των ναρκωτικών.
Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες καλούμε τη νεολαία να προβληματιστεί:
Ποιος έχει συμφέρον από μια νεολαία εγκλωβισμένη στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών; Ποιοι κερδίζουν κρατώντας τη νεολαία στο περιθώριο, στη ναρκω-υποταγή και τη θολούρα;
Κερδίζει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, όσοι βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται από την εκμετάλλευση και τη χρεοκοπία του λαού και της νεολαίας.
Τα παραδείγματα άλλωστε είναι πολλά. Οπως το 2001 στην Αργεντινή μαζί με την καπιταλιστική κρίση εμφανίστηκε το ναρκωτικό "πάκο" ή αλλιώς "ο κλέφτης του μυαλού", "ο εξολοθρευτής των φτωχών", έτσι και σήμερα στην Ελλάδα εμφανίστηκε ένα νέο, φτηνό και ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό για τη ζωή και την υγεία των χρηστών με το όνομα "σίσα" ή αλλιώς η "κόκα των φτωχών".
Οι ομοιότητες δείχνουν καθαρά και το στόχο τους: Για τα συμφέροντά τους είναι προτιμότερο μια νεολαία απαθής και μαστουρωμένη και όχι μια νεολαία που θα παλεύει.
Η πολιτική της νομιμοποίησης και η πολιτική της καταστολής συντηρούν και διαιωνίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, είτε νομιμοποιώντας το στις συνειδήσεις του λαού είτε κρύβοντάς το μέσα στις φυλακές. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δε βρίσκεται ούτε στις φυλακές, ούτε στην αναγνώριση του δικαιώματος της μαστούρας. Βρίσκεται στην κατοχύρωση του δικαιώματος στην πραγματική θεραπεία για τους χρήστες, του δικαιώματος στην πρόληψη για όλους τους νέους. Βρίσκεται πάνω από όλα στο μαχητικό, οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για μόρφωση, δουλειά με δικαιώματα, πολιτισμό και αθλητισμό.
Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία σε επαγρύπνηση, να πει όχι στο διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, να παλέψει για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Καλεί σε συστράτευση με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που αναδεικνύει την πραγματική αιτία της τοξικοεξάρτησης, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και διεκδικεί:
  • Δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Στήριξη των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που αποδεικνύουν καθημερινά την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να νικήσει την εξάρτηση.
  • Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.
Καλούμε κάθε νέο, που βιώνει τα βάσανα της οικογένειάς του, να πάρει θέση στο μετερίζι του αγώνα. Η κοινή δράση και συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη για το σοσιαλισμό, είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος των ναρκωτικών».