Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΚΚΕ: Να τοποθετηθούν τα κόμματα προεκλογικά για τον ΕΟΠΥΥ

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, εν όψει και των εκλογών, στο τι πρέπει να γίνει με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΕΟΠΥΥ και με τη στάση πληρωμών που ουσιαστικά υπάρχει απέναντι στα φάρμακα των ασθενών, στους υγειονομικούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους και στους φαρμακοποιούς» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά «βρισκόμαστε μπροστά σε μία χρεοκοπία του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Η γγ του ΚΚΕ επισημαίνει τη δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης και τη ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον οργανισμό που καλύπτει το 92% των ασφαλισμένων, με χρέη που -όπως επεσήμανε η κ. Παπαρήγα- σήμερα φτάνουν στα 4,16 δισ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα στα 5 εκατ. ευρώ.

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει από τώρα να δηλώσουν τα κόμματα μπροστά στις εκλογές -δεν μπορεί βεβαίως να το κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση- ότι θα διεκδικηθεί η άμεση επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος, προκειμένου να καλύψει τα χρέη και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Να δοθούν πίσω τα χρήματα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που κουρεύτηκαν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων στον κλάδο της Υγείας και να καλύψει υγειονομικά όσους έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Για τα φάρμακα, η γγ του ΚΚΕ πρότεινε το κράτος να αναλάβει το ίδιο να πληρώσει τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Να κάνει η ίδια η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες και όχι οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη και επαρκής τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα.

Το ΚΚΕ προτείνει ακόμη:


  • Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων, για τους καρκινοπαθείς και για τους χρονίως πάσχοντες από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους απ’ τον ΕΟΠΥΥ.
  • Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψους του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να συμψηφίζουν τα χρέη τους ανάμεσα στο δημόσιο και την εφορία.
  • Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρονίων παθήσεων και για τις συνοδούς νόσους και για όλα τα συμπληρώματα διατροφής.
«Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει και επιπλέον περιλαμβάνουμε και τα ΑμεΑ και τους χρονίους πάσχοντες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Μιλάμε για την αρχή μιας χρεοκοπίας και μάλιστα στο πιο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που πάσχουν από πολύ βαριά νοσήματα ή έχουν ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης» πρόσθεσε η Αλέκα Παπαρήγα.