Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβέρνηση - φαρμακοβιομήχανοι σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του λαού

Η εκρηκτική κατάσταση δείχνει την ανάγκη να οργανωθεί γενική απεργία, να οργανωθεί ο λαός ενάντια στην πολιτική που τον εξαθλιώνει
Τη θηλιά στο λαιμό του λαού σφίγγουν κυβέρνηση και φαρμακοβιομήχανοι, καθώς με δική τους ευθύνη απειλείται δραματικά η υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Από τη μία μεριά, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ στενάζουν λόγω της σχεδιασμένης εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης από το κράτος, από την άλλη η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, που σε συνθήκες κρίσης εντείνεται, μεγαλώνει τις πιέσεις που ασκούνται προς ασφαλισμένους, συνταξιούχους αλλά και μικρομεσαίους όπως οι φαρμακοποιοί της γειτονιάς.Η αποκάλυψη των πολιτικών που γεννούν αυτά τα αδιέξοδα πρέπει να απασχολήσει όλα τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, να γίνει θέμα σε γενικές συνελεύσεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες, να οργανωθεί δράση και να διεκδικηθεί με κρατική χρηματοδότηση να γίνει δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, καθώς και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.Το ζήτημα της Υγείας συνδέεται άμεσα με την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης μέσα και από γενική απεργία όπως έχει καλέσει το ΠΑΜΕ (βλ. σελίδα 7), αποτελεί από μόνη της αιτία παλλαϊκού ξεσηκωμού.
Απ' την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από σήμερα τα φάρμακα και απ' τη Δευτέρα τις εξετάσεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς σταματούν οι φαρμακοποιοί την εκτέλεση συνταγών και οι γιατροί τις επισκέψεις λόγω των μεγάλων οφειλών του Οργανισμού προς όλους τους παρόχους Υγείας. Την κύρια και πρωταρχική ευθύνη έχει η συγκυβέρνηση που όχι μόνο δεν προχωρά στην ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ, με κονδύλια απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και προετοιμάζει νέο τσεκούρι περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014. Απ' αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν απ' τις περικοπές στα φάρμακα και οι υπόλοιπες θα είναι απ' τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.
Προχτές, σε έκτακτη γενική συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πήρε απόφαση για την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από σήμερα. Επίσης, το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ανακοίνωσε από σήμερα την άρση της πίστωσης, ενώ καλεί τη Δευτέρα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.
Αβάσταχτο φορτίο για τους ασφαλισμένους
Ετσι τώρα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακα στο σύνολό τους και κάθε επίσκεψη - αν δε μεταφερθεί μετά τις 10.9.2012 - στο συμβεβλημένο γιατρό. Στη συνέχεια πρέπει να διεκδικήσουν απ' τον ΕΟΠΥΥ το μέρος των εξόδων που δικαιούνται.
Ομως, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να αποπληρώσει ούτε και αυτές τις πληρωμές στους ασφαλισμένους, για έξοδα που έκαναν για φάρμακα και εξετάσεις. Μέχρι το τέλος του 2011 είχαν σωρευτεί 43 εκ. ευρώ, ενώ το 2012 και μέχρι το τέλος του Ιούλη οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπέρασαν τα 57 εκ. ευρώ, απ' τα οποία πληρώθηκαν μικρό μέρος τις τελευταίες μέρες.
Το 2012 τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας εκτινάχτηκαν σε 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 300 - 400 εκ. είναι νοσήλια προς τα δημόσια νοσοκομεία. Συνολικά, πάντως, τα δημόσια νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ χρωστούν προς τρίτους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αχαΐας και Δωδενήσων έχουν πληρωθεί μέχρι ένα μέρος του Μαΐου, ενώ οι φαρμακοποιοί της επαρχίας έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Απρίλη. Στους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 570 εκ. για το 2011 και 230 εκ. ευρώ για το 2012.
Χρειάζεται κοινή πάλη ενάντια στα μονοπώλια
Οι αποφάσεις των πλειοψηφιών των φαρμακευτικών συλλόγων και ορισμένων ιατρικών ενώσεων - όπως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ - να μεταφέρουν τις πληρωμές στις τσέπες των ασφαλισμένων (αντί να συμπαραταχτούν με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να στραφούν κατά της συγκυβέρνησης) τους μετατρέπει σε ιμάντες «της πολιτικής των περικοπών». Ναρκοθετεί την κοινή πάλη των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, την κυβέρνηση και την πολιτική που στηρίζει τα μονοπώλια. Πάλη που είναι συμφέρουσα για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους του κλάδου (που απειλούνται από τα χρέη και τις πιέσεις των μεγάλων φαρμακαποθηκών και των φαρμακοβιομηχάνων), την ώρα που οι «μεγάλοι» του κλάδου προσδοκούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα χέρια τους και να δυναμώσουν μέσα από τις εξελίξεις που επιταχύνουν τη συγκέντρωση και στη διακίνηση του φαρμάκου.
Στη ΓΣ του ΠΦΣ (25.8.2012) η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών πρότεινε την προκήρυξη επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στη διάρκεια των οποίων γίνεται εκτέλεση των συνταγών κανονικά και οι φαρμακοποιοί θα πληρώνουν τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακαποθηκάριους όταν ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλεί τις συνταγές στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών προτείνει το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:
  • Αμεση αποπληρωμή των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ με την πλήρη και επαρκή χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να συμψηφιστούν τα χρέη ανάμεσα στο δημόσιο και στους φαρμακοποιούς.
  • Οι φαρμακοποιοί να αποδίδουν τον ΦΠΑ και τις οφειλές στις εταιρείες ανάλογα με τα χρήματα που τους αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ και τ' ασφαλιστικά ταμεία.
  • Με κρατική χρηματοδότηση να γίνει δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, καθώς και στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολουμένους, που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
Τέλος, προτείνει να γίνουν κοινές συσκέψεις με τα εργατικά σωματεία και τις συνταξιουχικές ενώσεις και μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας.