Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΑΣΟΚ;!

Για τα σκήπτρα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ερίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που τίμησαν αμφότεροι τη Δευτέρα την επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενοι ταυτοχρόνως τα ίδια ακριβώς συνθήματα ως άξονες της πολιτικής τους πρότασης. Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της πρόθεσης του κόμματός του να καταλάβει το χώρο που αφήνει η υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη σοσιαλδημοκρατία, αντιγράφοντας πιστά τις μεθόδους λαϊκής εξαπάτησης που χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ του '80.
Με την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ανά χείρας, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέσυρε απ' το χρονοντούλαπο τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης περί «αλλαγής», «λαϊκής κυριαρχίας - εθνικής ανεξαρτησίας» κ.ά. Οπως είπε, «η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν (...) μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε».
Μάλιστα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι εγκατέλειψε την 3η του Σεπτέμβρη, τα ριζοσπαστικά στοιχεία της οποίας όμως δε συναντιούνται πουθενά στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που την χρησιμοποιεί σαν δόλωμα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
«Την επικαιρότητα της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη ανέδειξε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Οχι γιατί την εγκατέλειψε. Αυτό είναι δική του, εσωτερική υπόθεση. Αλλά γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της. Την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του '81. Ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών», είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη».
Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος διατεινόταν: «Δεν είμαστε τα απομεινάρια και η οπισθοφυλακή του παλιού. Είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου, του νέου ΠΑΣΟΚ (...) με τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη έκανε την πανηγυρική του είσοδο στην πολιτική σκηνή της χώρας ο ριζοσπαστισμός (...) Δεν είμαστε ως παράταξη καθόλου άμοιροι ευθυνών για τα γονίδια λαϊκισμού και δημαγωγίας που υπάρχουν μέσα στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα (...) Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι (...) το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον».
Αντιγράφοντας από το ίδιο κιτάπι που χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξαπάτηση του λαού, ο Ευ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Η κοινωνική βάση του νέου ΠΑΣΟΚ θέλουμε να συγκροτείται από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Μια Ελλάδα που παράγει εθνικό πλούτο και διαθέτει πραγματικούς, φορολογικούς και άλλους, μηχανισμούς αναδιανομής που διασφαλίζουν έμπρακτα την κοινωνική συνοχή».
Στο μεταξύ, συζητήσεις προκάλεσε η παρουσία της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία επισήμως τα δύο κόμματα δηλώνουν αιφνιδιασμένα, η ίδια όμως φέρεται να δηλώνει ότι προσκλήθηκε.