Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Διαδήλωσαν καλώντας σε ξεσηκωμό και γενική απεργία

Χιλιάδες εργάτες και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι εργατικών - λαϊκών οικογενειών πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν το Σάββατο εργατικά συνδικάτα και συνταξιουχικές οργανώσεις σε διάφορες πόλεις, διαδηλώνοντας ότι μπροστά στην εξοντωτική για το λαό πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, κανένα περιθώριο αναμονής. Χρειάζεται ξεσηκωμός. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με στόχο να πυκνώσουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις μπροστά στην προετοιμασία γενικής απεργίας, ώστε να «νεκρώσουν» κυριολεκτικά οι τόποι δουλειάς, να εκφραστεί η μαζική καταδίκη του εργαζόμενου λαού στην πολιτική που αντιμετωπίζει την κρίση με στόχο να διασωθεί το κεφάλαιο.

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα, με ένα ιδιαίτερα μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οι διαδηλωτές ανέδειξαν την ανάγκη να οργανωθούν οι σκληροί αγώνες που απαιτούνται για να μην περάσουν οι εφιαλτικοί σχεδιασμοί που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και τα πανό των συνδικάτων να κυριαρχούν, οι μαζικές προσυγκεντρώσεις από διάφορα σημεία της Αθήνας έφτασαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που γέμισε από λαϊκές οικογένειες. Ξεχωριστή εικόνα το πλήθος των βρεφών και των νηπίων να τρέχουν πάνω και γύρω από την πλατεία.
Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου, Χρήστος Κατσώτης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης, αντιπροσωπείες από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Ομοσπονδία Βαρέων Αναπήρων Πολέμου.
«Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός έχουν πληρώσει και πληρώνουν με το μόχθο τους και το αίμα της ζωής τους τα πάντα - συντάξεις, φάρμακα, παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν τους χαρίστηκε τίποτα, δεν χρωστάνε σε κανέναν, αντίθετα μας χρωστάνε. Ολος ο πλούτος που έχουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι, είναι δικός μας. Είναι από το δικό μας ιδρώτα και μας ανήκει», επισήμανε ως κεντρικός ομιλητής ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ενώ τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Θα μείνουμε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, οι ανάγκες του λαού, με βάση το σήμερα. Ολες οι προϋποθέσεις υπάρχουν».
 
Να οργανώσουμε την πάλη παντού
Ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Θα μείνουμε εδώ και πιο αποφασιστικά, να οργανώσουμε την πάλη παντού. Η βάση στους χώρους δουλειάς με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Μαζική δράση, οργάνωση της πάλης κατά κλάδο και χώρο δουλειάς, παντού. Απορρίπτουμε όλα τα αντεργατικά μέτρα, κλιμακώνουμε την πάλη μας και δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της γενικής απεργίας».
Μεταφέροντας μια εικόνα από τον πολύμηνο σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου ενάντια στην προσπάθεια των μεγαλοξενοδόχων να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα, ο Αρης Νταν, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο SOFITEL, σημείωσε σε ένα σύντομο χαιρετισμό: «Εχουμε απέναντί μας σκληρούς αντιπάλους, την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματά της. Ομως δε λυγίσαμε ως τώρα, ούτε θα λυγίσουμε. Εχουμε παράδειγμα τους ηρωικούς χαλυβουργούς», τόνισε, ενώ επισήμανε: «Θα βρισκόμαστε μπροστά και στη γενική απεργία μαζί με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Πήραμε και θα δώσουμε αλληλεγγύη σε όποιον θίγεται από αυτήν την πολιτική. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την επίθεσή τους: Συλλογικά και μαζικά. Μόνο έτσι θα περάσουμε στην αντεπίθεση». Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και ο Χρήστος Μπουρδούκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.
Στη μαχητική πορεία που ακολούθησε κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό δίνουμε απάντηση στον καπιταλισμό», «ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΝΔ ληστεύουν το λαό για την πλουτοκρατία», «Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Φτάνοντας στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές έκαναν για λίγα λεπτά συμβολική καθιστική διαμαρτυρία και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τη δέσμευση ότι «ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Βόλο, Πάτρα, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο Κρήτης.