Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Προϋπολογισμός περικοπών και φτώχειας

Οι περικοπές από την κρατική χρηματοδότηση φτάνουν το 60%. Ο Γ. Σγουρός ζήτησε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη...
Πιστά προσηλωμένος στη δημοσιονομική πολιτική που εξαθλιώνει το λαό και ανοίγει παραπέρα το δρόμο για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο πάνω στη δημόσια περιουσία είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής που εγκρίθηκε προχτές από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στα προβλεπόμενα έσοδα από κρατική χρηματοδότηση αποτυπώνεται η πολιτική των περικοπών που σε ό,τι αφορά στην τοπική διοίκηση αγγίζει το 60%, ενώ τα προβλεπόμενα έργα προκρίνουν τις ανάγκες των εργολάβων και επιχειρηματιών και όχι των λαϊκών οικογενειών. Επικαλούμενη εντιμότητα και ειλικρίνεια, η διοίκηση της Περιφέρειας διεκδίκησε τα εύσημα γιατί συνέταξε, ως καλός κυβερνητικός υπάλληλος, έναν προϋπολογισμό που θα διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την υπάρχουσα οικονομική πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι λειτουργεί σα δεκανίκι των κυβερνητικών αποφάσεων. Χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, υπερασπίστηκε εμμέσως τις περικοπές στα οικονομικά και των Περιφερειών, ελέω κρίσης - «πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι, να σωθεί ο τόπος», είπε - και διαμαρτυρήθηκε γιατί ανάλογες δεν έγιναν σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι είναι άγνωστο αν και πότε θα λάβει η Περιφέρεια τα χρήματα που προϋπολογίζει. Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε στη λογική της συγκράτησης δαπανών στο επίπεδο του 2012 με τάση μείωσης. Χαρακτηριστικό του είναι ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις φτάνουν τα 14,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 0,3% του προϋπολογισμού και αφορούν κατά κύριο λόγο την πληρωμή αιρετών, τη δασοπονία και τα προνοιακά επιδόματα, ενώ τα έσοδα από τέλη, πρόστιμα, παράβολα, επιχειρηματικότητα και ανταποδοτικότητα φτάνουν τα 122 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 32 % του προϋπολογισμού. Τα δε ταμειακά υπόλοιπα για τα οποία συνεχώς επαίρεται ο Γ. Σγουρός, από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το τεχνικό έργο, «δεν είναι στην ουσία υπόλοιπα, αλλά σέρνονται ως τέτοια, γιατί το τεχνικό έργο κυλάει αργά καθώς και η αποπληρωμή του», τόνισε εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ η Αλ. Μπαλού.
Η εξαθλίωση του ελληνικού λαού, η κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της δουλειάς, της Υγείας, δεν απασχόλησε τους συντάκτες και τους υποστηρικτές του προϋπολογισμού. Περίσσεψε δε η υποκρισία από μέλη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία από τη μία υπερασπίστηκαν τη λογική των περικοπών στη βάση της οποίας συντάχθηκε ο προϋπολογισμός και από την άλλη δήλωναν ότι με αυτόν κάνουν ό,τι καλύτερο για τους εργαζόμενους.
Δεν έλειψε και ο αντικομμουνισμός από την πλευρά του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Δ. Βαρελά, ο οποίος υπερασπίστηκε σφόδρα το σύστημα που εξαθλιώνει το λαό, λέγοντας ότι άλλα συστήματα «άφησαν πίσω τους δυστυχία, ολιγαρχία και μαφία». Ο ίδιος είπε πως η Περιφέρεια θα μπορούσε να δίνει συσσίτια στους πεινασμένους που η πολιτική και του κόμματός του συνεχώς προκαλεί. Ο δε εκπρόσωπος της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων, Κ. Διάκος, είδε τη λύση στην ανάληψη από την τοπική διοίκηση φορολογικής αρμοδιότητας, δηλαδή στο χαράτσωμα του λαού, ενώ ο Β. Κικίλιας από την παράταξη της ΝΔ υπερασπίστηκε τον «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντάς τον ωστόσο πουκάμισο αδειανό.
Η παρέμβαση της εκλεγμένης του ΚΚΕ
Στην τοποθέτησή της η Αλ. Μπαλού τόνισε:
«Εναρμονίζεται η περιφερειακή διοίκηση στις δεσμεύσεις της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, δεσμεύσεις απέναντι στη στρατηγική της ΕΕ, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Προϋπολογισμοί κράτους, περιφερειακής - τοπικής διοίκησης εναρμονίζονται υποχρεωτικά στη στρατηγική της ΕΕ "Ευρώπη 2020" και στα μνημόνια. Συνδιαμορφώνουν το περίφημο "εθνικό" πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης, το πρόγραμμα χρεοκοπίας του λαού, ξεθεμελιώνουν κάθε δικαίωμα εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, ξεπουλάνε δηλαδή τη δημόσια υπηρεσία».
Αναφερόμενη στα ταμειακά υπόλοιπα της Περιφέρειας συμπλήρωσε ότι «είναι σε άμεση εξάρτηση από τη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων που είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες ή το ΕΣΠΑ που αγκομαχά η εκταμίευσή του, ή καλύτερα κολλά στον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών συμφερόντων και στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντάσσετε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εθνικών πόρων 116 έργα, ύψους 461 εκατομμυρίων ευρώ. Εργα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν στη βάση των ανύπαρκτων πόρων. Αφορούν έργα βασικών υποδομών, όπως διευθέτηση ρεμάτων, αντιπλημμυρικά, μέτρα πολιτικής προστασίας και θεομηνιών, ζητήματα ζωτικά για τις λαϊκές ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσης. Και όμως θα μείνουν και πάλι για τις ελληνικές καλένδες. Σε μια εποχή που κλαίτε τάχα για την "πορεία της πατρίδας" οι ιεραρχήσεις σας επιβεβαιώνουν ότι τα δάκρυα δεν είναι για το λαό αλλά για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η πανσπερμία και πληθώρα έργων, με χρηματοδότηση ανύπαρκτη δε δηλώνει κατά τη γνώμη μας σχεδιασμό, αλλά αποπροσανατολίζει. Βουτιά σε μια θάλασσα έργων που η ιεράρχησή τους θα γίνει όχι με βάση την οξύτητα των αναγκών και των δυνατοτήτων αλλά με βάση τις ανάγκες των εργολάβων».
Καταλήγοντας η Αλ. Μπαλού σημείωσε ότι ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και τη στρατηγική που έχει χαράξει για την Αττική και οι ανάγκες του λαού και των εργαζομένων είναι στα αζήτητα. «Την ώρα που ο λαός έχει κηρυχθεί σε χρεοκοπία η Περιφέρεια με την παρέμβασή της συνεισφέρει και επιτείνει τη χρεοκοπία του», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «παλεύουμε με το λαό για ένα σύστημα όπου θα είναι κύριος του πλούτου που παράγει».