Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Διήμερο κινητοποιήσεων στους δήμους: Σε συγκέντρωση την Τετάρτη καλούν ο Δήμος Πετρούπολης και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχωρούν οι Δήμοι αύριο και μεθαύριο, 12 και 13 Σεπτέμβρη, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα λειτουργικά τους έξοδα, τη μισθοδοσία προσωπικού και τη λειτουργία των κοινωνικών δομών. Η σχετική απόφαση θυμίζουμε ότι ελήφθη στη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στις 30 Αυγούστου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων. Την Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθως πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό. Την επομένη θα γίνει κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ. Ακολούθως θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων.
Στη συγκέντρωση της Τετάρτης καλεί ο Δήμος Πετρούπολης. Σε ανακοίνωσή του που υπογράφουν το ΔΣ του σωματείου Εργαζομένων του δήμου και ο δήμαρχος, Θ. Κοτσαμπάς, υπογραμμίζεται, ανάμεσα σε άλλα: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την περικοπή της ήδη κουτσουρεμένης κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, κατά 60%, με πρόσχημα την επίτευξη των στόχων των μνημονίων διαρκείας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δήθεν για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτή την αντεργατική λαίλαπα, εκτός από το ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων, τη μείωση υπερωριών, το πρώτο κύμα εφεδρείας, έπεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και δεύτερη εφεδρεία και κατάργηση των δώρων.
Η Τοπική Διοίκηση είναι μηχανισμός προώθησης και υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία εκφράζεται με τη φορολόγηση στα λαϊκά στρώματα, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και εμπορευματοποίηση των έργων, την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και τη χειραγώγηση των εργαζομένων στις Περιφέρειες και στους Δήμους».
Συγκέντρωση πραγματοποιεί την Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ενάντια στις συνέπειες που έχει για τις λαϊκές οικογένειες η οικονομική ασφυξία των δήμων, απόρροια της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στην Τοπική Διοίκηση, με τη συνδρομή και των δημοτικών αρχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης υπέγραψε χτες την απόδοση στους Δήμους, του ποσού των 35 εκ. ευρώ, έναντι της δ' δόσης των οφειλών του Δημοσίου - παρακρατηθέντων προηγούμενων ετών - ύψους 213,875 εκατ. ευρώ. Η απόδοση αυτού του ποσού είχε ανακοινωθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό και σκοπό έχει να ισοσκελίσει ταμειακά - και κατά έναν τρόπο - τις νέες περικοπές, κατά 29%, που επιβλήθηκαν στην κρατική χρηματοδότη προς τους Δήμους, από τον Αύγουστο. Δηλαδή η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει ως το τέλος του χρόνου, την πλήρη οικονομική κατάρρευση των Δήμων που επιφέρει η πολιτική της, με τα δικά τους λεφτά. Στη χτεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι «στις περιπτώσεις των Δήμων που υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, τα ποσά που θα τους αποδοθούν, διατίθενται υποχρεωτικά για την εξόφλησή τους».