Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Στα χέρια των εργαζομένων η οργάνωση του αγώνα


Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα και προετοιμασίας μέσα από τους χώρους δουλειάς της γενικής απεργίας, που θα αποτελέσει απάντηση στα νέα άγρια μέτρα, έστειλαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής χτες το πρωί. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δήλωσαν αποφασισμένοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της πάλης ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Μια πολιτική που ήδη βιώνουν δραματικά στο πετσί τους καθώς χτες έγινε γνωστό ότι ήδη υπάρχουν δήμοι που ξεκίνησαν τη στάση πληρωμών στους εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου είχαν συμπαραστάτη στο πλευρό τους για μια ακόμα φορά την εκλεγμένη με το ΚΚΕ δημοτική αρχή Πετρούπολης με επικεφαλής τον δήμαρχο Θωμά Κοτσαμπά. Οι εργαζόμενοι, τόσο στη συγκέντρωση στην Ομόνοια όσο και στη συνέχεια στην πορεία που κατέληξε στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατήγγειλαν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται και στην Τοπική Διοίκηση, με τη συμβολή των δημοτικών αρχών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τους δήμους.
Χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο δήμαρχος Πετρούπολης Θ. Κοτσαμπάς, επισήμανε ότι «η πολιτική που προωθείται θα οδηγήσει τους δήμους σε κλείσιμο που σημαίνει ότι δε θα παρέχονται ακόμα και οι σημερινές κουτσουρεμένες υπηρεσίες. Αυτό που σχεδιάζεται είναι όλες οι υπηρεσίες να γίνουν ανταποδοτικές και να λειτουργούν ως εταιρείες ή να δοθούν σε ιδιώτες».
Μιλώντας στη συνέχεια Σπύρος Κωνσταντάς, εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «καθημερινά βιώνουμε στο πετσί μας τις αντιλαϊκές πολιτικές της τροκομματικής κυβέρνησης υπό τις εντολές της ΕΕ με σκοπό να σώσουν τα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών τομέων και υπηρεσιών είναι στο στόχαστρό τους, θέλουν και απολύσεις, ζητάνε και άλλο αίμα από τους εργαζόμενους. Γι' αυτά η πλειοψηφία των δημάρχων που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα, αντιθέτως πρωτοστατούν στην υλοποίησή τους. Οι δήμαρχοι των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν τεράστιες ευθύνες στην ξεθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και στο σφαγιασμό των κοινωνικών δομών.
Σήμερα ψεύτικα και υποκριτικά κινητοποιούνται για τα οικονομικά των δήμων. Αλλά παράλληλα στήριξαν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είναι αυτοί που καθημερινά στο όνομα της νομιμότητας απολύουν εκατοντάδες συναδέλφους με ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι αυτοί που δεν είπαν τίποτα για την εφεδρεία, για τη μείωση των οργανικών θέσεων που οδηγούν όλους τους δήμους στη μείωση του προσωπικού και στην υποβάθμισή τους. Κουβέντα για το νέο σύγχρονο δουλεμπόριο που λέγεται ΜΚΟ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας από την έλλειψη προσωπικού. Κουβέντα για τις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015 που ζητάει η τρόικα και για τους μισθούς μας που έχουν συρρικνωθεί κατά 40%. Στηρίζουν τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη" προκειμένου να προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών. Καθημερινά δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο μια σειρά κοινωνικών τομέων με σίγουρα κέρδη». Καταλήγοντας ο συνδικαλιστής κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των δημάρχων, αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών και να απαντήσουν στον πόλεμο που δέχονται με πόλεμο και στα νέα άγρια μέτρα που έρχονται με Γενική Απεργία. «Κάθε σωματείο να μπει στη διαδικασία προετοιμασίας με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις για την 24ωρη απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ», σημείωσε.
«Συμπαιγνία κυβέρνησης - δημάρχων»
Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, μίλησε στους εργαζόμενους η Ελπίδα Παντελάκη, που συμμετείχε εκ μέρους των αιρετών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία κυβέρνησης και δημάρχων.
«Ζητάμε εδώ και τώρα ο κρατικός προϋπολογισμός να δώσει τους πόρους που χρειάζονται για να πληρώνονται οι εργαζόμενοι και να λειτουργούν οι δήμοι, τίποτα λιγότερο από αυτό», τόνισε και κατήγγειλε πως «είναι σαφές ότι έχει ξεκινήσει η στάση πληρωμών όχι μόνο σε 14 δήμους και τις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρχει πρόβλημα σε όλους τους δήμους. Η γνώμη μας είναι ότι η υπόθεση πλέον είναι στον κόσμο, στους εργαζόμενους. Σε συντονισμό μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πραγματικά θέλουν να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική, τις επόμενες ημέρες μπροστά στη γενική απεργία να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής».