Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ: «Στον αέρα» εργαζόμενοι και κοινωνικά προγράμματα

«Στον αέρα» βρίσκεται η τύχη χιλιάδων εργαζομένων, καθώς και οι -έστω υποτυπώδεις- κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, αφού η συγκυβέρνηση δε δίνει τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Οι συνεχείς δραστικές περικοπές που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και κορυφώνονται τώρα, σε αυτή τη φάση έχουν την άμεση επίπτωση να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στους δήμους (μόνιμοι και συμβασιούχοι), δεκάδες χιλιάδες βρέφη και νήπια να είναι εκτός σταθμών, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα μπορέσουν να «ανοίξουν» όλοι οι παιδικοί σταθμοί. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή... Το οικονομικό αδιέξοδο αφορά το σύνολο των υπηρεσιών των δήμων προς το λαό και άρα αφορά την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δήμων με διήμερη αναστολή της λειτουργίας τους σε όλη την Ελλάδα - το πιθανότερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κλείσιμο των δήμων και παραιτήσεις αιρετών. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, πιέστηκε επανειλημμένα από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη να δεσμευτεί ότι το κράτος εγγυάται μισθούς, υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές των δήμων. Δε δεσμεύτηκε!!!
Μια εικόνα του μεγέθους του προβλήματος δίνουν τα επίσημα στοιχεία της ΚΕΔΕ, που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό, η επιχορήγηση των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους -δηλαδή η κρατική χρηματοδότηση που προέρχεται από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι- έχει μειωθεί κατά 59% στο διάστημα από το 2009 έως το 2012. Η μείωση αυτή θα ξεπεράσει το 65% αν ληφθεί υπόψη ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να πάρουν συνολική κρατική χρηματοδότηση 2,7 δισ. ευρώ που αναγνωρίζουν όλοι ότι δικαιούνται αλλά 2,4 δισ. ευρώ που εγράφησαν στον τρέχοντα προϋπολογισμό, από λάθος, τάχα, του τότε υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Επίσης, στο ίδιο διάστημα η ΣΑΤΑ, δηλαδή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέσω των δήμων, και που και αυτά είναι χρήματα από τους φόρους που πληρώνει ο λαός (που ουσιαστικά δεν καταβάλλεται αλλά παρακρατείται από το κράτος) έχει μειωθεί κατά 55,16%.
Για να γίνει ακόμη πιο σαφές το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρσι το Μάη, οι τότε υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου, υπολόγιζαν ότι ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων (δηλαδή τα έξοδά τους) ανέρχονταν στα 3,8 δισ. ευρώ. Ενα κόστος που φέτος έχει αυξηθεί δραματικά (φάνηκε με τον υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων για χρήση παιδικού σταθμού) αφού η καπιταλιστική οικονομική κρίση σπρώχνει όλο και περισσότερους δημότες -δεδομένης της αδυναμίας τους να προσφύγουν στις υπηρεσίες των ιδιωτών- να αναζητούν τη λύση βασικών προβλημάτων τους στις υπηρεσίες και στις κοινωνικές δομές των δήμων.
Τίποτα δεν ήταν άγνωστο
Για τη σημερινή κατάσταση των δήμων οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο τη σημερινή και τις παλιότερες κυβερνήσεις αλλά και την πλειοψηφία των δημάρχων και τη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα πως δε γνώριζε ότι αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα έφταναν στο απροχώρητο.
Για παράδειγμα:
Οταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερνε τον «Καλλικράτη», δε δίσταζε να ισχυριστεί ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση στην τοπική διοίκηση θα έφερνε δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Κι όλα αυτά πολύ πριν τα Μνημόνια. Ηδη είχε ξεκινήσει μέσω του «Καλλικράτη» ο περιορισμός των προσλήψεων, οι απολύσεις συμβασιούχων, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων, η αύξηση της φορολόγησης για μια σειρά δραστηριότητες (ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αύξηση τροφείων στους παιδικούς σταθμούς κ.ά.), οι περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ήταν στο πλαίσιο των αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και τότε η ΚΕΔΕ και οι αιρετοί που στηρίζονταν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ αποθέωναν τον «Καλλικράτη» και τα όσα θετικά έφερνε...
Σημειώνεται ότι με το δεύτερο επικαιροποιημένο μνημόνιο η τότε κυβέρνηση ομολογούσε: «Θα μειώσουμε τις καθαρές μεταβιβάσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την εξοικονόμηση πόρων ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη» (σελ. 8). Επίσης, στη σελίδα 28 του ιδίου κειμένου αναφερόταν: «Η κυβέρνηση υιοθετεί τα απαιτούμενα διατάγματα για την έναρξη ισχύος της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (μεταρρύθμιση Καλλικράτης). Η μεταρρύθμιση θα αποφέρει εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2011 και επιπροσθέτως 500 εκατ. ευρώ το 2012 και το 2013 για τη γενική κυβέρνηση ως σύνολο». Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πέρσι το Μάη οι Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου υπολόγιζαν τα έσοδα των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στα 2,14 δισ. ευρώ, πολύ κάτω δηλαδή κι από τα 2,4 δισ. που τους δίνει ο προϋπολογισμός με το ...περιβόητο λάθος του Σαχινίδη.
Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω φέρνουν στην επικαιρότητα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης που θα συζητηθεί στη Βουλή.
Φιλολαϊκό πρόγραμμα πάλης
Ενα πραγματικό φιλολαϊκό πρόγραμμα πάλης στις σημερινές συνθήκες, που πρέπει να επιβάλουν οι εργαζόμενοι, περιλαμβάνεται στην πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζεται από το ΚΚΕ και συμπυκνώνεται στα παρακάτω αιτήματα:
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
  • Πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Απόδοση όλων των χρημάτων της ΣΑΤΑ που δεν αποδόθηκαν το 2011 - 2012.
  • Αμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των δήμων. Καμιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα.
  • Καμία απόλυση - Οχι στη νέα εφεδρεία. Ανανέωση άμεσα όλων των συμβάσεων και δρομολόγηση της μονιμοποίησής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς - Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών για τα παιδιά τους - Κατάργηση των τροφείων.
  • Ενίσχυση και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ένταξή του στις δομές των δήμων. Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων σε αυτό και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
  • Κρατική χρηματοδότηση για εφαρμογή μέτρων για τη δημόσια υγεία, στελέχωση και εξοπλισμό των δημοτικών ιατρείων για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ιδιαίτερα σε απόρους και ανασφάλιστους.
  • Αξιοποίηση δημοτικών υποδομών για τη στέγαση των αστέγων και τη σίτιση των απόρων.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, βρεφικούς παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
  • Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Εργα πολιτικής προστασίας: αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας».