Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις από τους εμποροϋπαλλήλους
Mε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Κυριακή 20 Ιούλη, απάντησαν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
«Η Κυριακή αργία ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» φώναξαν εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Αθήνας οργάνωσαν κοινή συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας. Η 24ωρη απεργία έγινε με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς η σημερινή Κυριακή είναι μια από τις 7 του έτους που προβλέπεται η λειτουργία όλων των μαγαζιών.
Η Γιάννα Μπούτζα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μονοπωλίων του κλάδου, ενώ αποτελεί συνέχεια στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που δουλεύουν με σμπαραλιασμένες συμβάσεις και πετσοκομμένα μεροκάματα. Σημείωσε πως απέναντι στην επίθεση αυτή είναι απαραίτητο το δυνάμωμα του κλασικού σωματείου, ενώ αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που προκηρύσσει απεργίες χωρίς όμως να οργανώνει τη συμμετοχή και την πάλη των εργαζομένων.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επίθεση ενιαία από την εργατική τάξη τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Όπως εξήγησε, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, παρότι εργάζονται τις Κυριακές, έχουν θέση στον αγώνα υπεράσπισης της Κυριακής αργίας, αφού η κατάργησή της θα συμπαρασύρει τις αμοιβές τους.
Στη συνέχεια έγινε πορεία μέσω της οδού Αιόλου μέχρι το πολυκατάστημα «Notos» στην Ομόνοια. Έξω από το πολυκατάστημα μίλησε ο Αχμέτ Μουσταφά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του επιχειρησιακού σωματείου στα «Καρφούρ-Μαρινόπουλος». Τόνισε ότι κερδισμένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι οι πολυεθνικές που γιγαντώνονται και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της «Καρφούρ-Μαρινόπουλος», η γιγάντωση της οποίας συνοδεύεται από απολύσεις, περικοπή επιδομάτων και μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους. Εξορμήσεις έγιναν στα πολυκαταστήματα «Notos», «Hondos» και «Attica».
Η απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις και σε άλλες  πόλεις της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων οργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. (Δείτε εδώ βίντεο από την κινητοποίηση)
Η  Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, μπορούν να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, ενώ επισήμανε την ανάγκη να παραμεριστούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εκτός από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, καταδίκασε την επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της κεντρικής αγοράς της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα έξω από το αμερικανικό προξενείο, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και να στηλιτεύσουν τις ευθύνες ΗΠΑ, ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.
Κινητοποίηση στο Βόλο
Παρέμβαση στην κεντρική αγορά του Βόλου πραγματοποίησαν η Επιτροπή Αγώνα του Εμποροϋπαλλήλων που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ και εκλεγμένοι του Εμπορικού Σύλλογου Βόλου που στηρίχθηκαν από την ΠΑΣΕΒΕ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης άνοιξαν πανό έξω από διάφορα εμπορικά καταστήματα, συνομίλησαν με τους εμποροϋπαλλήλους και διένειμαν προκηρύξεις.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, Παναγιώτης Τσιτσιρίκης,τόνισε: «Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έρχεται να προστεθεί στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου. Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος τους για να αβγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους».
Στην Πτολεμαΐδα
Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) πραγματοποίησε πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους της Πτολεμαΐδας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Επίσης, μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ Νομού Κοζάνης μοίρασαν ανακοινώσεις.
Η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους μικρούς καταστηματάρχες. Ολιγόλεπτες ομιλίες με ντουντούκα έγιναν έξω από Super Market (ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ ΕΠΕ) και από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (HONDOS CENTER) από την πρόεδρο του ΣΕΥΠΕ Αγγέλα Χατζηδημητρίου.
Εξόρμηση στην Ξάνθη
Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων Ξάνθης και η Γραμματεία Ξάνθης της ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Σημείωσαν ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και συνολικά ενάντια σε όλη την εφαρμοζόμενη πολιτική που επιθυμεί να βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν με όρους γαλέρας για τους εργοδότες και να εξαφανίσει τους αυτοαπασχολούμενους από την αγορά για να περάσει ο τζίρος και τα εναπομείναντα κομμάτια της αγοράς στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.