Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» (4 με 13/7) στη Μαύρη Θάλασσα, με συμμετοχή και πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η άσκηση απλώνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή νερά, σηματοδοτώντας την παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε μια περιοχή που ...ακουμπά τη Ρωσία, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία και την παραπέρα διείσδυση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Η εν λόγω ΝΑΤΟική άσκηση διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1997. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν με φιλοξενούσα χώρα την Ουκρανία και έδρα την Κριμαία. Με την ενσωμάτωση φέτος της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, η άσκηση μεταφέρθηκε στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας.
Εκτιμάται ότι στην άσκηση μετέχουν περισσότεροι από 1.000 ναύτες και 15 πλοία του βουλγαρικού ΠΝ συν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Μετέχουν επίσης τέσσερα πλοία της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη», ως «αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο», υπό τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης. Σε «κανονικές συνθήκες» περιλαμβάνει οκτώ ναρκοθηρευτικά - ναρκαλιευτικά και ένα σκάφος υποστήριξης, από διάφορες χώρες της λυκοσυμμαχίας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης, στάλθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τα εξής τέσσερα πλοία από τη δύναμή της: Η ιταλική φρεγάτα «Aviere», το ιταλικό θωρηκτό «Rimini», το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Akcay» και το βρετανικό «Chiddingfold». Μετέχουν επίσης δυο πλοία από τη Ρουμανία (το ναρκαλιευτικό «Alexandru Axente» από 4 ως 12/7 και η φρεγάτα « Regina Maria» από 8 ως 12/7), ένα πλοίο από την Ελλάδα (φημολογείται ότι πρόκειται για την κανονιοφόρο «Μαχητής» που διήλθε τα Στενά του Βοσπόρου στις 3/7), ένα καταδρομικό των ΗΠΑ και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας επίσης από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η SNMCMG-2 με το πέρας της άσκησης στα βουλγαρικά ύδατα θα μετακινηθεί βορειότερα, προς Ρουμανία, για πρόσθετες κοινές ασκήσεις με το ρουμανικό ΠΝ.
Σημειωτέον στη Βουλγαρία, για «συνεννοήσεις» με Βούλγαρους επιτελείς, βρέθηκε εκ μέρους της ΝΑΤΟικής Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Υποβρυχίων της λυκοσυμμαχίας υποναύαρχος Robert Kamensky, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Ενώ αυτή η ανάπτυξη της SNMCMG-2 στη Μαύρη Θάλασσα αντανακλά τις τακτικές δραστηριότητες των ναυτικών δυνάμεών μας, είναι επίσης μέρος ενός ευρύτερου συνόλου των στρατιωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, για να ενισχύσουν τη συλλογική μας άμυνα και να αποδείξουν την αντοχή της συμμαχικής μας αλληλεγγύης»...
Την ίδια στιγμή, από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ITAR-TASS» προκύπτει ως είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου ζητά κομμάτι της «Sea Breeze 2014» να γίνει τον Αύγουστο με έδρα την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή (με συμμετοχή και ελληνικών μονάδων), θυμίζουμε ότι 29/5 με 4/6 διεξήχθη η αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία. Συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία.