Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΕΣΥΝ με αφορμή την κινητοποίηση για την νομιμοποίηση της κάνναβης στις 9 Μάη


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Εργαζόμενε, νέε & νέα, άνεργε,
Ποιος θέλει να ζεις στη «μαστούρα του συστήματος»; Ποιος θέλει να μην σηκώσεις κεφάλι; Ποιος θέλει να ζεις μέσα σε «ψεύτικους παραδείσους»; Αλήθεια ποιους υπηρετεί η διάδοση της ναρκω-κουλτούρας;
Όσοι επιδιώκουν την νόμιμη παραγωγή και χρήση κάνναβης, υπερασπίζονται το σύστημα που γεννά και αναπαράγει την διάδοση της ουσιοεξάρτησης. Πίσω από την νομιμοποίηση της κάνναβης βλέπουν τεράστια οικονομικά κέρδη και εσένα στο περιθώριο.

Πάρε θέση απέναντι σε όσους υπερασπίζονται τα ναρκωτικά, καταδίκασε όσους σου λένε «μάθε να ζεις σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά» και με την οργανωμένη δράση σου απάντησε τους: «αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά», «αγωνιζόμαστε για ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας».
Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης διακίνησης και καλλιέργειας κάνναβης μπορεί να βάλει φρένο στην αύξηση της εξάρτησης από ναρκωτικά. Δεν υπάρχει κανένα έγκυρο στοιχείο που να το αποδεικνύει. Αντίθετα σε όσες χώρες νομοθετήθηκε η αποποινικοποίηση της κάνναβης έχει πενταπλασιαστεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (εκθέσεις Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας - ESPAD, EMCDDA, Διεθνής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών - INCB,). Η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά έχει 3πλασιάσει τη χρήση στους μαθητές της Ελλάδας και έχει μειώσει την ηλικία πειραματισμού και έναρξης της χρήσης πριν τα 13 έτη.
Προβάλλουν ως αίτημα την «μείωση της βλάβης» από τα ναρκωτικά, δηλαδή απλά να μην πεθαίνει ο νέος και όχι να μην κάνει χρήση. Σε μια περίοδο που λόγω της καπιταλιστικής κρίσης πολλαπλασιάζονται όλοι οι παράγοντες που αυξάνουν τα αδιέξοδα της νέας γενιάς και στρώνουν το έδαφος στη χρήση ουσιών προβάλλουν ως λύση τα υποκατάστατα ηρωίνης και την απελευθέρωση της χρήσης κάνναβης.
Δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά, σημασία δεν έχει ποια ουσία κάνει χρήση ο νέος, αλλά τι είναι αυτό που τον ωθεί στην χρήση – εξάρτηση, ποια κενά στη ζωή του έρχονται να καλύψουν τα ναρκωτικά.
Δεν είναι η χρήση ναρκωτικών «ελεύθερη επιλογή», η χρήση και η εξάρτηση είναι ανελευθερία γιατί ο άνθρωπος υποτάσσεται στο κυνήγι της ουσίας που κάνει χρήση. Η χρήση ναρκωτικών είναι ο δρόμος της παραίτησης από τη ζωή. Αυτό θέλουν όσοι σου στερούν τη μόρφωση, τη δουλειά, το μεροκάματο, την διέξοδο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Σε θέλουν στην κερκίδα για να έχουν αυτοί δικό τους όλο το γήπεδο, το γήπεδο του κέρδους, που απλά εσύ θα είσαι θεατής. Μην ανέχεσαι άλλο το παιχνίδι τους, είναι «στημένο». Πάρε τη ζωή που σου ανήκει στα χέρια σου.
Σε «παραμυθιάζουν» όταν λένε ότι η κάνναβη δεν προκαλεί εξάρτηση και είναι υγιεινή γιατί είναι φυσική. Σήμερα πάνω από το 25% όσων είναι ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι γιατί κύρια ουσία εξάρτησης έχουν της κάνναβη. Πόσο φυσική είναι η κάνναβη όταν περιέχει πάνω από 400 χημικές ουσίες και όταν σήμερα το 80% της κάνναβης που παράγεται στην ΕΕ είναι βιομηχανικά παραγόμενη; (έκθεση EMCDDA 2012).
Θέλουν ελεύθερα τα ναρκωτικά για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στις ΗΠΑ σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης οι εταιρίες που παράγουν κάνναβη είναι αυτές με την μεγαλύτερη αύξηση των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο. Το Άμστερνταμ έχει πάνω από 3 δις$ ετήσια κέρδη από τον ναρκω-τουρισμό. Στη χώρα μας εκτιμούν ότι το κράτος θα έχει 600 – 800 εκ€ κέρδη από την φορολογία στην κάνναβη.

Συμπορεύσου με το ΕΣΥΝ στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

  •   Αγωνίσου μαζί μας ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης.
  •   Διεκδίκησε μαζί μας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρωτογενή πρόληψη θεραπεία κοινωνική επανένταξη.
  •   Πάλεψε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σου στη δουλειά, τη μόρφωση, τις σπουδές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
  •  Οργάνωσε τη δράση σου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τη ναρκω-κουλτούρα μέσα από το Σωματείο σου, το Μαθητικό Συμβούλιο, το Φοιτητικό Σύλλογο, τις Λαϊκές Επιτροπές.


ΔΥΝΑΜΩΣΕ το ΕΣΥΝ και τα Παραρτήματα του σε όλη τη χώρα.
Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών

Απρίλης 2015