Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Για την δίχρονη προσχολική αγωγή και την αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η δίχρονη προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα και ανάγκη κάθε παιδιού για να αναπτυχθεί ολόπλευρα και πρέπει να προσφέρεται με αποκλειστική εύθηνη του κράτους. Αφορά την ανάπτυξη , εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των νηπίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως – συνεχίζοντας το έργο  της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – δεν εξασφάλισε κανένα απολύτως κονδύλι για την ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για την ανέγερση των απαραίτητων κτιρίων και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού , βρίσκονται λεφτά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και θεσμοθετούνται νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει και τον δήμο μας με σοβαρότατες ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, αλλά και στο έμψυχο δυναμικό που θα στελεχώσει τις δομές της προσχολικής αγωγής. Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα στο παρελθόν καθώς πολλοί γονείς εκφράζουν την αγανάκτηση για την αδυναμία του δήμου να παρέχει κτίρια και αίθουσες με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν παιδιά 4 και 5 χρονών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γονείς είτε να καταφεύγουν σε πολυδάπανες εναλλακτικές όπως να στέλνουν τα παιδιά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς  είτε να τα κρατάνε στο σπίτι. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση για την ανέγερση έστω και ενός νηπιαγωγείου. Ρωτήσαμε λοιπών την δημοτική αρχή:
·       Τι μέτρα έχουν παρθεί προκειμένου την επόμενη σχολική χρονιά όλα τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε σύγχρονες κατάλληλες υποδομές της δίχρονης προσχολικής αγωγής;
·       Πόσα αιτήσεις για νήπια/προνήπια έγιναν για τη φετινή χρονιά και πόσα ικανοποιήθηκαν;
·       Πόσα εκτιμάται ότι θα είναι τα παιδιά 3 και 4 ετών που κατοικούν στο Δήμος μας, παιδιά τα οποία του χρόνου θα πρέπει να φιλοξενηθούν στα νηπιαγωγεία;
Από την απάντηση της δημοτικής αρχής επιβεβαιώνεται η ανυπαρξία χώρων για να καλύψουν την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Οι προτεινόμενες από την δημοτική αρχή λύσεις όπως η δημιουργία αιθουσών για νήπια/προνήπια στο ΕΠΑΛ καθώς και η εγκατάσταση προκάτ σε αυλές σχολείων , που  προωθείται από την κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη των δημοτικών αρχών, είναι απαράδεκτες και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να πιεστεί η κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα ώστε τον Σεπτέμβρη του 2020 ο δήμος μας να μπορεί να υποδεχτεί όλα τα νήπια/προνήπια σε σύγχρονα νηπιαγωγεία (μέχρι 15 παιδιά ανά τμήμα) όπως και να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Επίσης, με δεδομένο ότι τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει, οφείλουμε να επανέλθουμε στο θέμα της αντισεισμικής προστασίας των σχολικών κτιρίων. Μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, καθίσταται προφανής η ανάγκη να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολικά κτίρια και στη συνέχεια δευτεροβάθμιος. Ρωτήσαμε την δημοτική αρχή σε πόσα σχολεία έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Η απάντηση της ήταν ότι έχει γίνει σε ελάχιστα σχολεία. Προφανώς και αυτή η απάντηση δεν μπορεί να καλύψει τους γονείς ως προς την ασφάλεια των παιδιών τους.