Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΣ


            Την Τρίτη 28 Απρίλη η κυβέρνηση στο διάγγελμα της, φόρτωσε τις ευθύνες και τα βάρη της κρίσης στο λαό, αρνούμενη τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την προστασία των εργαζομένων. Μια μέρα μετά στο δημοτικό συμβούλιο Ν. Σμύρνης στη συζήτηση θέματος αναμόρφωσης του δημοτικού προϋπολογισμού η δημοτική αρχή έδειξε την συνέπεια και την προσήλωση της στην πολιτική της κυβέρνησης, αποδεχόμενη τη συνεχόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και αρνούμενη κάθε διεκδίκηση για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και την ουσιαστική στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοτική αρχή αποδέχεται την διάλυση ουσιαστικά του ήδη υποστελεχωμένου ΙΚΑ Ν. Σμύρνης και μείωσε τις δαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την ίδια στιγμή που απαιτείται η ενίσχυση τους.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση για άλλη μια φορά τονίσαμε ότι προέχει η υγεία του λαού. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Απαιτείται η ενίσχυση του συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στις μονάδες ΠΦΥ, απαιτείται η στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους, η μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και νέες προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα και σε βοηθητικές υπηρεσίες στα σχολεία και σε άλλες υπηρεσίες του δήμου.
Η δημοτική αρχή αποδέχεται τα πενιχρά ποσά που δίνονται από το υπουργείο παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία, υποστηρίζοντας κιόλας ότι καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών της Ν. Σμύρνης στηρίζοντας και με τον τρόπο αυτό την εικονική πραγματικότητα που προβάλει στα κανάλια η κυβέρνηση για την τηλεκπαίδευση.
Η πραγματική εικόνα είναι όμως ότι σχεδόν δύο μήνες μετά την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έχουν αφήσει τους εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία έμπρακτη στήριξη, να σηκώνουν μόνοι τους τη μεγάλη προσπάθεια να σταθούν δίπλα στους μαθητές τους. Έχουν αφήσει γονείς και μαθητές να αγωνίζονται να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τα λιγοστά και συνήθως ανεπαρκή μέσα που διαθέτει κάθε οικογένεια! Την ίδια στιγμή βέβαια το υπουργείο δεν σκοπεύει να δώσει ούτε ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε το αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεικού κινήματος για εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων για όλα τα παιδιά και την αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θέλουμε ούτε να σχολιάσουμε το καμάρι της δημοτικής αρχής για τα λίγα tablet που θα προσφέρει η ένωση εφοπλιστών στα σχολεία του δήμου μας. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτές τις συνθήκες είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών και δεν πρέπει να εξαρτάται ούτε από την οικονομική δυνατότητα κάθε γονιού ούτε από τις χορηγίες διάφορων «καλοταϊσμένων» εφοπλιστών που αφού εισπράττουν μέσω χίλιων οδών διάφορες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές από τις κυβερνήσεις έρχονται και παρουσιάζονται ως ευεργέτες στα σχολεία και στην κοινωνία.
Συνεχίζουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο απαιτώντας και διεκδικώντας αυτά που δικαιούται σήμερα ο λαός μας να απολαμβάνει, αυτά που η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να παρέχει στην εποχή που ζούμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους  την επόμενη περίοδο να μην δεχτούν να πληρώσουν ξανά την κρίση του συστήματος, να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.