Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Με την επαναλειτουργία των σχολείων εντείνονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στους υπόλοιπους εργαζομένους μέσα στα σχολεία. Δεν διασφαλίζονται οι αναγκαίοι όροι ασφάλειας και υγιεινής.  Δε λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και η κατάσταση των σχολικών υποδομών.
Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη, για την προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. 
Kύριο ζήτημα παραμένει το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, η διασφάλιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές. 

Στο δήμο μας είναι ήδη γνωστά τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια με διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών. Οι μαθητές συνωστίζονται σε 25αρια τμήματα, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι ακατάλληλες, πολλά κτίρια και προαύλιοι χώροι έχουν  μείνει χωρίς συντήρηση και χρειάζονται επισκευή, υπάρχουν σχολικές αίθουσες σε προκάτ κατασκευές.  Η πλειονότητα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων δουλεύουν με συμβάσεις πείνας, με βάση τις αίθουσες και πάρα την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό που εξαγγέλλει το Υπουργείο. Η προμήθεια των αναγκαίων υλικών καθαριότητας και απολύμανσης γίνεται με το σταγονόμετρο, πόσο μάλλον τώρα, που τα σχολεία πρέπει να είναι πλήρη σε τέτοια υλικά, καθώς και σε μάσκες και γάντια.
Θεωρούμε ότι αν  δεν στηριχτεί με κυβερνητική ευθύνη η λειτουργία, η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή και πάνω από όλα το έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών δομών, τα όποια μέτρα της κυβέρνησης δεν θα μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της παιδείας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:
  • ·       Να επιλυθούν τα κτιριακά προβλήματα των σχολικών μονάδων, να παρθούν άμεσα αποφάσεις, να βρεθούν νέοι χώροι, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς αλλά και την έναρξη της νέας που έρχεται.
  • ·       Να δοθεί επαρκές έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες για παιδιά και εκπαιδευτικούς, όπως απολυμαντικά υγρά, υλικά καθαριότητας, μάσκες, γάντια κλπ.
  • ·       Να γίνει άμεση εξεύρεση των αναγκαίων κατάλληλων σχολικών χώρων στις περιπτώσεις που οι σχολικές αίθουσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι κραυγαλέα αντιφατικό και δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης το γεγονός ότι την ίδια ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του συνωστισμού, καταθέτει ένα νόμο - έκτρωμα για την παιδεία, που αυξάνει τους μαθητές σε 26 ανά τμήμα.
  • ·       Να επιλυθεί  άμεσα το καίριο ζήτημα της καθαριότητας των σχολικών χώρων και αιθουσών,  τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τα σχολεία  διαθέτουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Στεκόμαστε στο πλευρό των σωματείων των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών, του γονεϊκού κινήματος και απαιτούμε, εδώ και χρόνια, τη μονιμοποίηση και την πλήρους ωραρίου εργασία των καθαριστριών στα σχολεία. Έστω και τώρα, η δημοτική αρχή οφείλει να απαιτήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη επαρκούς μόνιμου  προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα κι όχι δυο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. 
   Τονίζουμε ότι το ζήτημα της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων είναι άμεσο. Δεν επιλύεται ούτε με μπαλώματα, ούτε με γενικόλογες ευχές από την δημοτική αρχή. Λύση δεν είναι η υπερεντατικοποίηση και οι μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Σε καμία περίπτωση το κόστος των μέτρων δεν πρέπει να φορτωθεί στις πλάτες  γονιών και των συλλόγων τους.
Ζητάμε γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με την συμμετοχή Γονιών και Εκπαιδευτικών. Απαιτούμαι επίσης την άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για το παραπάνω ζήτημα.