Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ


           Στις συνθήκες πανδημίας «φωτίστηκε» ακόμη περισσότερο η μεγάλη σημασία της εργασίας των Σχολικών Καθαριστριών. Η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και η αυξημένη σημασία που αποκτούν η καθαριότητα και η υγιεινή σε όλους τους σχολικούς χώρους αναδεικνύουν παράλληλα τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των «συμβάσεων έργου», κάτω από το οποίο δουλεύουν 9500 εργαζόμενες στη χώρα και περίπου 50 στη Ν. Σμύρνη.
            Οι δεκάμηνες συμβάσεις που υπογράφουν με τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με κάθε σχολική χρονιά. Οι μισθοί τους κινούνται σε επίπεδα των 300€. Αυτές οι συμβάσεις δεν προβλέπουν στοιχειώδη δικαιώματα, όπως άδειες, ενώ μεριμνούν οι ίδιες για την αντικατάστασή τους αν αρρωστήσουν. Ελάχιστο είναι το προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου και αυτό μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Εντωμεταξύ οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Ιούνη. Οι καθαρίστριες είναι σε ομηρία και η απαραίτητη καθαριότητα μπροστά στη νέα σχολική χρονιά με πιθανή έξαρση της πανδημίας σε μεγάλο κίνδυνο.
            Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η λειτουργία των σχολικών μονάδων και σε αυτό το τοπίο θα μας βρει και η επόμενη σχολική χρονιά. Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στις σχολικές μονάδες γίνεται λόγος για σχολική απολύμανση κάθε σπιθαμής του σχολείου. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού χρειάζεται συχνός καθαρισμός επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά. Ωστόσο, τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και μοιάζουν εκτός πραγματικότητας με δεδομένο τις καθαρίστριες που υπάρχουν στο δήμο μας.
            Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και των γονιών για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα συναντά «τοίχο» από τη κυβέρνηση επικαλούμενη τα «συνταγματικά κωλύματα», όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο παραπάνω έδαφος υπάρχουν και αυτοί που λοξοκοιτάζουν προς τα εργολαβικά συνεργεία. Προοπτική εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Υπάρχει πείρα από τα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι απολύσεις, η απληρωσιά, η δουλειά με το ελάχιστο προσωπικό καλά κρατούν.
            Η υγιεινή και η ασφάλεια όλων των μαθητών της σχολικής κοινότητας πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Για αυτό μαζί με εργαζόμενους, εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα διεκδικούμε:
·       Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις
·       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία
·       Να μην τολμήσουν κυβέρνηση -  δήμος να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία
·       Αυξημένα Μ.Α.Π. για όλη τη σχολική κοινότητα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών