Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 11 Γενάρη χωρίς όμως να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα τους. Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στον σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από πλευράς της ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Τα σχολεία όμως δεν είναι μόνο τα κτίρια. Είναι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί. Άνθρωποι που έχουν υποστεί τις κοινωνικές, ταξικές συνέπειες της πανδημίας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, σαν να μην έγινε τίποτα εδώ και δυο μήνες. Συνεχίζει να μην ακούει τα δίκαια αιτήματα μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών για όλα τα απαραίτητα μέτρα (μείωση μαθητών στις τάξεις, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καθαριότητα σχολείων, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ κτλ) για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και να παραμείνουν ανοιχτά.

Στο δήμο μας, η δημοτική αρχή επιλέγει να  βαδίζει στον ίδιο δρόμο με την κυβέρνηση όπως απέδειξε η προκλητική αφωνία της απέναντι στην επίκαιρη ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Από την άλλη προκλητικά συντάσσεται με την κυβέρνηση που απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, το μόνο που κάνει είναι να προχωράει σε συνεχόμενα lockdown. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η απόφαση της να κλείσει το άλσος Ν. Σμύρνης ως τις 10 Γενάρη με το πρόσχημα της προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τη δημοτική αρχή να πάψει να κρύβει τόσο τις δικές της ευθύνες όσο και της κυβέρνησης πίσω από την ατομική ευθύνη και να διεκδικήσει τώρα προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας  στα σχολεία, επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ σε σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική. Να αξιοποιήσει και να διαμορφώσει κατάλληλους χώρους για δημιουργία σχολικών αιθουσών για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Να διεκδικήσει την ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δήμο μας.

Να αφήσει ανοιχτό το άλσος της Νέας Σμύρνης, έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και εκτόνωσης για εκατοντάδες εργαζόμενους και οικογένειες με μικρά παιδιά που σε αυτή τη συγκυρία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.