Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Οι πρακτικές της δημοτικής αρχής διώχνουν δεκάδες παιδιά ΑΜΕΑ απ' την πισίνα του δήμου

Την προκλητική στάση του δημάρχου Νέας Σμύρνης και της δημοτικής αρχής ουσιαστικά να εκδιώξει δεκάδες παιδιά με αναπηρία από την πισίνα του κολυμβητηρίου του δήμου καταγγέλλει o Eνιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο θέμα έχει αναδείξει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εδώ και 5 μήνες περίπου, οι πρακτικές της δημοτικής Αρχής έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παιδιών ΑΜΕΑ, ιδιαίτερα κυρίως όσων προέρχονται από γειτονικούς δήμους. Σήμερα χρήση της πισίνας γίνεται μόλις από 8 παιδιά ΑΜΕΑ δημότες Νέας Σμύρνης από 120 που υπήρχαν πριν 4 μήνες.

Αποτέλεσμα των πρακτικών της δημοτικής αρχής είναι πλέον να στερείται από δεκάδες παιδιά με αναπηρίες που δεν είναι δημότες Νέας Σμύρνης το δικαίωμα στην άθληση και μάλιστα όταν αυτή λειτουργεί και θεραπευτικά για τα συγκεκριμένα παιδιά. Και πολύ περισσότερο, σε περίοδο όπου κυριαρχούν συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, με ότι συνεπάγεται αυτό ψυχολογικά ή παθολογικά (λόγω της αναπηρίας) για αυτά τα παιδιά. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που παραμένουν εμφανείς και σημαντικές οι ελλείψεις σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και γενικότερα στην Αττική.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων καταγγέλλει και το γεγονός πως οι υπεύθυνοι του δήμου φθάνουν στο σημείο να ζητήσουν ειδικά (και μόνο για αυτά) τα παιδιά ΑΜΕΑ δήλωση από τον προπονητή και τον γονιό που αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στα ΑΜΕΑ στο χώρο της πισίνας. Από πλευράς του συλλόγου γίνεται λόγος για «ρατσιστική και εκφοβιστική συμπεριφορά προς γονείς και προπονητές», υπογραμμίζοντας πως την ασφάλεια και την ευθύνη της πισίνας την έχει αποκλειστικά ο δήμος.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αν για έναν αρτιμελή η γυμναστική, η άθληση, η κολύμβηση είναι απαραίτητες, για τους ανθρώπους με αναπηρία, για τους χρόνιους πάσχοντες, είναι πολλαπλά ευεργετική: Για τον περιορισμό της βαρύτητας της αναπηρίας, τη διασφάλιση ενός καλού επιπέδου διαβίωσης, τη χειραφέτηση του ανάπηρου, άλλα και για την ίδια τη ζωή του και αυτά κύριοι του δήμου (που στα σόου στα κανάλια πουλάτε ευαισθησία και συμπάθεια) εμείς δεν τα διαπραγματευόμαστε.

Καλούμε τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους, στα παιδιά που έχουν ανάγκη από τη χρήση της πισίνας της Νέας Σμύρνης για την άθλησή τους, στις οικογένειές τους, αλλά και στους προπονητές τους. Θέλουμε να τους πούμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, άλλα όλα με αγώνες κατακτιούνται.

Καλούμε τους κατοίκους, τους εργαζόμενους της Νέας Σμύρνης να εκφράσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην προκλητική αυτή απόφαση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη και να στηρίξουν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλων δημοτικών συμβούλων για το άνοιγμα της πισίνας για όσους την έχουν ανάγκη». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)