Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό Ατόμων με Αναπηρία από το δημοτικό κολυμβητήριο

 

Συνεχίζουν τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους για ελεύθερη, δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση των παιδιών τους στο δημοτικό κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης, γονείς παιδιών και ενηλίκων Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Σμύρνης.

Το μεσημέρι της Τρίτης 20 Απρίλη, μετά από πίεση των γονιών πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντησή τους με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού και αντιπροσώπους των συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να δίνεται από τη δημοτική αρχή ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.

Οι γονείς των παιδιών της περιοχής τονίζουν ότι το δημοτικό κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα λίγα στην Αττική που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τη θεραπευτική άθληση των Ατόμων με Αναπηρία. Διεκδικούν να αρθούν τα εμπόδια που θέτει η δημοτική αρχή για την πρόσβασή τους σε αυτό και έχει οδηγήσει στον αποκλεισμό παιδιών κι ενηλίκων ΑμεΑ από τη συμμετοχή τους στο κολυμβητήριο. Η απόφαση αυτή έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων, αφού η άθληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση ενός καλού επιπέδου διαβίωσης και της βελτίωσης της υγείας τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση από τους γονείς παιδιών και ενηλίκων ΑμεΑ με το «παρών» να δίνει και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, που από την αρχή έχει στηρίξει τον αγώνα τους.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νέας Σμύρνης Γιάννης Κιουλάνης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, υπερασπίστηκε τα αιτήματα του συλλόγου γονέων ΑμεΑ και τόνισε ότι: «Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην άθληση για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, πόσο μάλλον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η άθληση είναι ανάγκη και δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται δωρεάν με κρατική στήριξη τόσο όσον αφορά σε σύγχρονες ασφαλείς υποδομές αθλητισμού όσο και στην πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού (αθλίατροι, ναυαγοσώστες, προπονητές κ.λπ.)». Απαίτησε ο δήμος να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να καλύπτονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλες οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις για την πρόσβαση στο δημοτικό κολυμβητήριο. Τέλος, ανέφερε, ότι την ευθύνη για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει πρωτίστως η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που βάζει στο ζύγι της λαϊκές ανάγκες με τα ανταποδοτικά οφέλη όχι μόνον στον αθλητισμό αλλά και σε μια σειρά ευαίσθητους τομείς που αφορούν τους δήμους όπως η ανέγερση σχολικών κτηρίων, η αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.