Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Δίχρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά σε σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία.

 

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, βρισκόμαστε πάλι μια ανάσα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες της 2χρονης προσχολικής αγωγής της πόλης μας. Οι γονείς των νηπίων ακόμη και σήμερα δεν ξέρουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα βρίσκεται το παιδί τους τον Σεπτέμβρη, - αφού είναι αμφίβολο αν ακόμα και οι προκάτ κατασκευές θα είναι έτοιμες στην αρχή της χρονιάς - ενώ είναι υπαρκτή η εξέλιξη δεκάδες παιδιά να μετακινηθούν σε κάποια δομή πολύ μακριά από τη γειτονιά τους με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πέρσι τέτοια εποχή η Νέα Σμύρνη ήταν ο 1 από τους 5 δήμους που πανελλαδικά δεν είχαν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη στέγαση των προνηπιακών τμημάτων και πήρε έναν χρόνο παράταση «για να μην καταφύγει σε πρόχειρες λύσεις». Σύμφωνα με την δημοτική Αρχή λοιπόν «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» αποτελούν  τα εξής:

Η κατάργηση, στην ουσία, του Β΄ βρεφονηπιακού σταθμού για να εξασφαλίσει 2 τμήματα.

Η τοποθέτηση 2 προκάτ, αιθουσών, αμφιβόλου καταλληλότητας, στον προαύλιο χώρο του Α΄ βρεφονηπιακού σταθμού.

Η τοποθέτηση 4 προκάτ αιθουσών, αμφιβόλου καταλληλότητας, στο κτήμα Δέγλερη.

Η τοποθέτηση 2 προκάτ αιθουσών, αμφιβόλου καταλληλότητας, στον ίδιο χώρο που στεγάζονται μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο συγκρότημα του Παπαστράτειου.

Η χρήση 3 αιθουσών, πρώην γραφεία, στον ίδιο χώρο που στεγάζονται τα ΕΠΑΛ.

Συνειδητά η δημοτική Αρχή της Νέας Σμύρνης, συμπλέοντας με τη λογική κόστους-οφέλους της κυβέρνησης, δεν έπραξε τίποτα για τη στέγαση νηπίων και προνηπίων εδώ και 4 χρόνια. Εσκεμμένα κωφεύει στις φωνές γονιών και εκπαιδευτικών που σε συνθήκες πανδημίας μιλάνε για αραίωση τμημάτων, για εξεύρεσή κατάλληλων χώρων για δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών.

Ο πλεονασματικός δήμος της Νέας Σμύρνης, είχε όλο τον καιρό στην διάθεσή του, αν ήθελε, να μεριμνήσει ώστε τα παιδιά της πόλης μας να στεγάζονται σε ασφαλή, με προδιαγραφές νηπιαγωγεία που να καλύπτουν όλες τις διδακτικές ανάγκες, τις ανάγκες σίτισης και ανάπαυσης των παιδιών των ολοήμερων τμημάτων.

Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή της προσχολικής αγωγής και στο δήμο μας από Σεπτέμβρη!

Γιατί η Προσχολική Αγωγή δεν αποτελεί το χώρο και τις ώρες που αφήνουμε τα παιδιά για να εργαστούμε.  Το ίδιο το περιεχόμενο της είναι αναγκαίο για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί  πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους. Γι’ αυτό η  Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

Στεκόμαστε δίπλα στους γονείς που σήμερα ανησυχούν για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης και τους καλούμε να διεκδικήσουμε από κοινού:

Έστω και τώρα η δημοτική Αρχή να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο και να εξασφαλίσει χώρους και κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων για τα παιδιά μας. Δεν δεχόμαστε το 2021 που η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έχει οδηγήσει στο να χτίζονται μεγαθήρια μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, να μας παραμυθιάζουν ότι το να ζητάμε νέα σχολεία για τα παιδιά μας δεν είναι ρεαλιστικό! Να κατασκευάσει σχολική μονάδα στο κτήμα Δέγλερη.

Να αξιοποιήσει το κτίριο της «Ακροβάτισσας» που με περηφάνια αγόρασε το 2018 «για να δημιουργήσει έναν ακόμα παιδικό σταθμό» όπως έλεγε τότε, πριν ανακαλύψει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει την πόλη μας και αρχίσει να καταργεί και τους υπάρχοντες.

Να εξευρεθούν μέσω ενοικίασης ή αγοράς από το δήμο κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση νέων νηπιαγωγείων και να διαμορφωθούν με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και την ξεκούραση  των μικρών παιδιών. Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει κονδύλια για την προσχολική αγωγή, να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης που μετράει με όρους κόστους τις ανάγκες των παιδιών μας και όχι να συναινεί γιατί «αυτό μπορεί και αυτό κάνει».

Να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με μόνιμο προσωπικό από νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, παιδίατρους, βοηθητικό προσωπικό. Με ευθύνη του κράτους - και όχι του κάθε γονιού αν το αντέχει η τσέπη του - να βοηθηθούν τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής, να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες από το πολύμηνο κλείσιμο παιδικών σταθμών και σχολείων στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών μας.  

 

 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Τρίτη 22 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης

 

Νέα μητέρα, νέοι γονείς,

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης σε καλεί να ενώσουμε τις φωνές μας!

Δεν παραιτούμαστε από αυτό που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!

Έλα σε επικοινωνία μαζί μας στο τηλέφωνο  6942288356.