Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης προχώρησε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης το πρωί της Τετάρτης 7/7 ώστε να διεκδικήσει την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά σε σύγχρονα και ασφαλή νηπιαγωγεία.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Τζουλάκη, χάρη στην επιμονή των γυναικών, αφού γραμματείς και φαρισαίοι επικαλέστηκαν πολλά και διάφορα για να αποφύγουν την συνάντηση,  όπου και καταθέσαμε τα αιτήματα και εκφράσαμε τους προβληματισμούς και τα ερωτήματά μας.

Αρχικά, ο Δήμαρχος προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας πως «τα παιδιά σας δεν θα μείνουν άστεγα από Σεπτέμβρη», καθώς και ότι οι λύσεις που επιλέχθηκαν είναι προσωρινές - εννοώντας τουλάχιστον για ολόκληρη τη σχολική χρονιά, και το κυριότερο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό για το πώς και πότε θα προχωρήσουν οι μόνιμες και ασφαλείς δομές που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε όλο το Δήμο. 

Επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τη σύμπλευση της δημοτικής αρχής με τη λογική κόστους - οφέλους της κυβέρνησης, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης των λαϊκών αναγκών, λέγοντας πως οι απαιτήσεις μας είναι υπερβολικές, εξάλλου ο δήμος μας δεν αποτελεί εξαίρεση στον τρόπο υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αλλά τον κανόνα! Τι αποτελεί λοιπόν κανόνα στον τρόπο εφαρμογής της δίχρονης; Οι δήμοι να μην έχουν καταρτισμένο σχέδιο, να μην εξασφαλίζουν κρατική χρηματοδότηση για την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων για τα παιδιά μας, να βάζουν πλάτη σε αυτό το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των παιδιών μας ώστε να μην συγκρουστούν με την πολιτική που αντιμετωπίζει την παιδεία ως εμπόρευμα.

Στο ερώτημα, γιατί ζητούν από τους γονείς του Β’ παιδικού σταθμού να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πως δέχονται να πάει το παιδί τους σε οποιαδήποτε δομή, ρίχνοντας τις ευθύνες για ακόμη μια φορά πάνω τους, δεν δόθηκε απάντηση. Μάλιστα, ειπώθηκε πως στην περίπτωση που κάποιος γονέας δεν υπογράψει είναι δικό του πρόβλημα τι θα κάνει το παιδί του, ας μην το στείλει στο σχολείο!

Γεννά προβληματισμό επίσης, η απάντηση του Δημάρχου στο ερώτημα τι θα γίνει με την καθαριότητα και την ασφάλεια των παιδιών μας, ιδιαίτερα μπροστά στο 4ο κύμα πανδημίας , εάν έχει προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας. Ενώ μας είπε πως κάθε νηπιαγωγείο θα έχει μία μόνιμη καθαρίστρια, δεν διευκρίνισε ποιος θα έχει την ευθύνη για την καθαριότητα των παραρτημάτων, θα κλείσουν τρύπες στην καθαριότητα κάνοντας μπαλάκι τις καθαρίστριες από Δημοτικά σε Νηπιαγωγεία;

Καλούμε όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, να είμαστε σε ετοιμότητα μέσα στο καλοκαίρι. Να διεκδικήσουμε να διασφαλιστούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών, την ομαλή μετάβαση στα νηπιαγωγεία.

Να εξευρεθούν μέσω ενοικίασης ή αγοράς από το δήμο κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση νέων νηπιαγωγείων και να διαμορφωθούν με όλους τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση και την ξεκούραση των μικρών παιδιών. Να στελεχωθούν τα νηπιαγωγεία με μόνιμο προσωπικό από νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, παιδίατρους, βοηθητικό προσωπικό.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ  7 Ιούλη στις 7μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ