Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ;

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στη Νέα Σμύρνη και οι γονείς δικαιολογημένα αγωνιούν για το αν θα είναι έγκαιρα έτοιμες οι αίθουσες και αν αυτές θα μπορούν να φιλοξενήσουν νήπια. Τα προκάτ στο κτήμα Δέγλερη δεν έχουν μπει ακόμα, άγνωστο είναι αν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες στους υπόλοιπους χώρους και αν τελικά χωράνε όλα τα νήπια στις νέες αίθουσες. Ακόμα και η έγκυρη μίσθωση των αναγκαίων λεωφορείων για τη μεταφορά των νηπίων δεν είναι σίγουρη.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για αυτήν την τραγική κατάσταση είναι μεγάλες. Η Λαϊκή Συσπείρωση στα δημοτικά συμβούλια, με ανακοινώσεις, με κάθε τρόπο έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο μας χωρίς εκπτώσεις (κατασκευή σύγχρονων νηπιαγωγείων, διασφάλιση των αναγκαίων αύλειων χώρων, προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κτλ.). Η δημοτική αρχή επέλεξε όμως να μην αναπτύξει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να μην διεκδικήσει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρηματοδότηση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, να μην απαντήσει ποτέ στις εκκλήσεις μας να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το συγκεκριμένο θέμα με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων. Απεναντίας επέλεξε να προτάξει ακατάλληλες και προσωρινές λύσεις κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες των νηπίων, να αξιοποιήσει ακόμα και παιδικό σταθμό, να στοιβάξει τα νήπια σε 25άρια τμήματα εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα καλλιέργησε τη μείωση των απαιτήσεων καθησυχάζοντας - ακόμα και τώρα - τους γονείς ότι όλα θα είναι έτοιμα έγκαιρα.

Για την όλη κατάσταση συνυπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που όχι μόνο δεν χρηματοδότησε τους δήμους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής αλλά μετέφερε στο δήμο μας την εφαρμογή της κατά ένα χρόνο και αύξησε τον αριθμό των νηπίων στις αίθουσες εν μέσω πανδημίας. Συνέχισε έτσι στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ που την θέσπισε χωρίς τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη δημοτική αρχή να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε όλα τα νήπια τη Δευτέρα να είναι σε κατάλληλες αίθουσες επιλύοντας ταυτόχρονα όλα τα εκκρεμή ζητήματα (μετακίνηση, μεταφορά ανακύκλωσης από τη Δέγλερη). Ταυτόχρονα να εκπονήσει άμεσα σχέδιο για την κατασκευή μόνιμων νηπιαγωγείων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και να πιέσει για τη χρηματοδότησή του.

Καλούμε όλους τους γονείς, συνολικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή όπως πρέπει, να γυρίσουν την πλάτη στην απαράδεκτη δημοτική αρχή, να μην εμπιστευτούν τις δημοτικές παρατάξεις των αστικών κομμάτων που ευθύνονται για την όλη κατάσταση. Η λύση βρίσκεται στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κόστους – οφέλους που υλοποιεί η κυβέρνηση, η ΕΕ και η δημοτική αρχή. Βρίσκεται στον διεκδικητικό αγώνα για τη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην εκπαίδευση.