Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Την εμφάνιση της έχει κάνει αυτές τις ήμερες η δημοτική αρχή σε σχολειά του δήμου μας για να «συνετίσει» τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη απειλώντας να μπει η ίδια να τα ανοίξει.

            Είναι η ίδια που έγινε πανελληνίως γνωστή γιατί «τετραγώνισε τον κύκλο» για να χωρέσει και να στοιβάξει 140 νήπια μέσα στο αμφιθέατρο των ΕΠΑΛ, που αρνείται και το ελάχιστο μέτρο της απολύμανσης των σχολικών κτιρίων εκεί που εμφανίζονται κρούσματα, που δεν διεκδικεί επιπλέον προσωπικό καθαριότητας αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό για τα παιδιά που πάσχουν από νοσήματα που χρήζουν άμεσα εξειδικευμένης παρέμβασης, που ούτε τα φαρμακεία των σχολείων δεν εξοπλίζει με τα απαραίτητα υλικά, αυτή λοιπόν δημοτική αρχή ανακάλυψε τον εχθρό του εκπαιδευτικού συστήματος στο πρόσωπο των μαθητών και τρέχει από πουρνό πουρνό να τον πατάξει. Αντί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών έχει επιλέξει, με ιδιαίτερη ζέση μάλιστα, να αναλάβει χρέη «χωροφύλακα» στέλνοντας από σχολείο σε σχολείο τα στελέχη της με τελευταία «στάση» τους το 1ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, του οποίου οι μαθητές αγωνίζονται για να μην καταργηθεί τμήμα της Β’ Λυκείου. Είναι αποκαλυπτικό και εγκυμονεί κινδύνους το γεγονός ότι την ώρα που θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας οι τάξεις και τα τμήματα να αραιώνουν για να μη δημιουργείται συγχρωτισμός, το Υπουργείο Παιδείας και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με την ενεργή στήριξη της δημοτικής αρχής, προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία της περιοχής μας, όπως άλλωστε αφειδόλως πράττουν και αλλού.

            Κύριοι της δημοτικής αρχής, όπως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, έτσι και οι μαθητές, έχουν τις δικές τους διαδικασίες και τα δικά τους όργανα, μέσα από τα οποία συζητούν και αποφασίζουν για την δράση τους, τα αιτήματά τους αλλά και τις μορφές πάλης με τις οποίες θα επιλέξουν να διεκδικήσουν, και αυτό ακριβώς είναι η ουσία της δημοκρατίας. Ειναι τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τα ίδια δηλαδή συλλογικά όργανα εκείνα που η δική σας δημοτική αρχή δεν έχει καλέσει ούτε μία φορά να παρευρεθούν σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να εκθέσουν τα τόσο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

            Είναι αυτά τα μαθητικά συμβούλια, αυτοί οι σύλλογοι γονέων, αυτά τα εκπαιδευτικά σωματεία που τις προηγούμενες μέρες πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας ενάντια στην κατάργηση του δημόσιου σχολειού, ενάντια στα αδιέξοδα αυτής της πολιτικής, για μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία.

            Είναι οι ίδιες οικογένειες πού έχουν βάλει πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη για να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και δέχονται τη μια κατραπακιά μετά την άλλη πότε με την τράπεζα θεμάτων πότε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής πότε με το άγχος της μετάδοσης του κορονοϊού στο σχολείο των παιδιών τους. Είναι αυτές οι οικογένειες που όταν εμφανιστεί κρούσμα σε μια τάξη χρυσοπληρώνουνε τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξετάσουν τα παιδιά τους.

            Κύριοι της δημοτικής αρχής για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε τη στάση σας και απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα ζητήματα της παιδείας με την απαραίτητη συμμετοχή των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών της περιοχής μας.