Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 Πετά έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια τη συζήτηση για τα λαϊκά προβλήματα

«Νόμος και τάξη, fast track διαδικασίες και τα κεφάλια μέσα (...) Σε λίγο θα απαγορεύσετε και την αρνητική ψήφο σε θέματα εντός ημερήσιας διάταξης στο όνομα του έννομου συμφέροντος. Εκεί πάει η δουλειά και ήδη το έχετε κάνει. Ήδη ισχύει με τους προϋπολογισμούς». Τα παραπάνω ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη συζήτηση επί των άρθρων του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών στην Επιτροπή της Βουλής, για το ποιες είναι οι στοχεύσεις της κυβέρνησης με την κατάπτυστη διάταξη που προβλέπει ότι καταργείται το δικαίωμα των παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια.

Πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» με πλήθος αντιδραστικών διατάξεων που αφορούν από την επιβολή της «άκρας του τάφου σιωπής» στα Δημοτικά Συμβούλια μέχρι και τον έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων με πρόσχημα τα οικονομικά τους, το οποίο εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, «αφού συρρίκνωσε η κυβέρνηση βασικές αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, τις οποίες μετέφερε στις Οικονομικές και άλλες Επιτροπές των δήμων, παρακάμπτοντας τα εκλεγμένα όργανα στο όνομα της λεγόμενης κυβερνησιμότητας, αλλαγές οι οποίες, εκτός των άλλων, κρίθηκαν και αντισυνταγματικές, από το ΣτΕ, τώρα αφαιρεί και το δικαίωμα να συζητούν θέματα επικαιρότητας που μπορεί να θέσει μία παράταξη ή ένας φορέας ή μία ομάδα πολιτών με βάση τον κανονισμό όταν κρίνει ότι είναι κατεπείγον και πρέπει να συζητηθεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, συνέχισε και αυτήν τη φορά να εξηγεί προκλητικά ότι η κυβέρνηση φέρνει αυτήν τη διάταξη διότι με τις εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήσεις από την αντιπολίτευση «ο στόχος δεν είναι να συζητήσουν τα των δημοτικών αρχών. Ο στόχος είναι το να γίνεται μια ζύμωση που δεν έχει καμία σχέση με τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Είναι να συζητάμε για το τι γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, για το τι γίνεται στην Ουκρανία, στη Ρωσία (...) Είναι να συζητάμε την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, να συζητάμε την αγροτική πολιτική. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ». Αυτό από μόνο του «φωτογραφίζει» και το ποιες είναι οι στοχεύσεις τους, αφού παρεμβάσεις που αφορούν το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων πλέον δεν θα μπορούν να συζητούνται στα Δημοτικά Συμβούλια.

Σχολιάζοντας ο Μ. Συντυχάκης τις αναφορές του υπουργού σημείωσε: «Δηλαδή αρνείστε τη διαφορετική φωνή, τη διαφορετική αντίληψη. Μπορεί να είναι ένα εργασιακό θέμα, μπορεί να είναι θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, ένα σχολείο, ένα έκτακτο πρόβλημα που προέκυψε από σεισμούς, πλημμύρες, μέχρι, ναι, γιατί όχι, για να πάρει θέση το πρώτο όργανο της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο, για έναν πόλεμο που διεξάγεται, για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο ή για θέματα αντιεκπαιδευτικής πολιτικής». «Δηλαδή, για τον υπουργό, για τη ΝΔ», πρόσθεσε ο Μ. Συντυχάκης, «είναι αδιανόητη η συζήτηση θεμάτων που έστω και με την υπόνοια μπορεί να αμφισβητηθεί ή να ασκηθεί κριτική στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική; (...) Κάντε μία αναγωγή, αν αυτό συμβεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Τι είναι αυτά που λέτε;». Απαίτησε εκ νέου την απόσυρση της διάταξης αυτής που, όπως επισήμανε, δείχνει πόσο αντιδραστική είναι η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά εμφανίστηκε να έχει ανέβει στα κάγκελα για τη διάταξη αυτή, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων ο εισηγητής του, Δ. Καλαματιανός, το έριξε στο παζάρι, όπως «να τεθούν κάποια χρονικά όρια στην τοποθέτηση ή κάποιο αριθμητικό πλαίσιο, στο πόσα θέματα τέτοια (εκτός ημερήσιας διάταξης) μπαίνουν» κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι έχει αποδώσει τη διάταξη «σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες» της κυβέρνησης συσκοτίζοντας έτσι τις πραγματικές κυβερνητικές επιδιώξεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται και άλλες αντιδραστικές ρυθμίσεις, όπως είναι η προσπάθεια ελέγχου στα εσωτερικά των κομμάτων, η αύξηση των προστίμων για αφίσες, αεροπανό και άλλα τέτοια μέσα που έχουν ειδικά τα μικρότερα κόμματα να διαδίδουν τα μηνύματά τους, ενώ προβλέπεται ότι οι δήμοι μέσα σε 5 μέρες θα πρέπει να έχουν «καθαρίσει το περιβάλλον», από αυτά τα «ρυπογόνα υλικά». Περιέχονται ακόμα αντιλαϊκές ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), για τις οποίες ο Μ. Συντυχάκης θα τοποθετηθεί στη σημερινή και τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.