Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔΑ: Άμεση έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων ζήτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Την ανάγκη να μπούνε μπροστά οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με όσους εργάζονται και κατοικούν στις πόλεις για να διεκδικήσουν άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στις άλλες δαπάνες των σχολικών επιτροπών, όπως και την κάλυψη της λειτουργίας των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα τακτικά έσοδα των δήμων δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τη μισθοδοσία, ζήτησε ο Ηλίας Σταμέλος, δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλώντας στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην τρέχουσα χρονική περίοδο όπου τα λαϊκά στρώματα βιώνουν ασφυκτική πραγματικότητα με τις τιμές στα προϊόντα να έχουν πάρει την «ανηφόρα», παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις υπουργών της κυβέρνησης για το «καλάθι του νοικοκυριού» και την εκτίναξη του κόστους ενέργειας με το χειμώνα να είναι μπροστά, υπογράμμισε πως με την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας φέτος οι δήμοι θα φτάσουν στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια.

Όπως είπε «οι έκτακτες επιχορηγήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα και αυτές που αναγγέλλονται από την κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν θα καλύψουν τις ανάγκες των δήμων. Ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% θα έχει επιπτώσεις στην λειτουργία τους και θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες τους. Οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων που μαζί με την αύξηση της εισφοράς στον ΕΣΔΝΑ και το πρόστιμο 20 ευρώ/τόνο που αναμένεται, θα οδηγήσει σε υπέρογκα κόστη που θα κληθούν σύμφωνα με την λογική της ανταποδοτικότητας να πληρώσουν οι δημότες που η πλειοψηφία τους ήδη πλήττεται από την γενικότερη πολιτική. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα έχουν επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών που ήδη λειτουργούν με ελλείψεις».

Η κρατική χρηματοδότηση των δήμων βρίσκεται στα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί από την περίοδο των μνημονίων. «Όλοι γνωρίζουμε», ανέφερε «ότι αυτές οι μειώσεις ξεπερνούν το 65% την ίδια στιγμή που πλήθος από καινούργιες αρμοδιότητες έχουν δοθεί στους δήμους. Οι κατά καιρούς έκτακτες χρηματοδοτήσεις είτε για το COVID τις προηγούμενες χρονιές είτε για την αύξηση του κόστους της ενέργειας φέτος, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες και η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα των δημοτών».

Σχεδιασμός και χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας

Επίσης, πρόσθεσε πως «απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση με ευθύνη τους κράτους, όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών», προσθέτοντας ότι στο θέμα της πολιτικής προστασίας «είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που υλοποιεί μια πολιτική που θεωρεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού κόστος, πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Αφήνει τους δήμους υποστελεχωμένους από εργαζόμενους χωρίς επαρκή μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, με υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά». Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είπε ότι το νέο ΠΕΣΔΑ συνεχίζει το έγκλημα διαρκείας στη Φυλή και το επεκτείνει και σε άλλες περιοχές.

Αναφερόμενος στην πλειοψηφία της ΠΕΔΑ δήλωσε πως «την κρίνουμε με βάση την στάση που κρατά απέναντι στα κεντρικά ζητήματα και τις πολιτικές που αφορούν την τοπική διοίκηση και συνολικά απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Κινήθηκε, λοιπόν, στην ίδια κατεύθυνση με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Εξαντλούν την παρέμβασή τους στην περιγραφή προβλημάτων, στη δημιουργία επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα όπως φάνηκε και από τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση της 9ης Νοέμβρη στην Αθήνα. Όμως θέλουν το λαό χειροκροτητή και όχι να πρωταγωνιστεί στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό συστρατεύονται με τη δήλωση της ΚΕΔΕ ότι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή η ενεργειακή φτώχεια, αποτελεί εθνικό στόχο και οι δήμοι θα βάλουν πλάτη. (...) Οι εκλεγμένοι στα δημοτικά συμβούλια με τη Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Είναι αυτό των συμφερόντων της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Και το επόμενο διάστημα με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στους συνδημότες μας, για τις αγωνίες και τις ανάγκες τους, για μέτρα ανακούφισης, για να ένα καλύτερο αύριο που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».