Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις λαϊκές οικογένειες που ζουν στις όχθες του Ρέματος της Πικροδάφνης

 

«Όλοι όσοι βρίσκεστε εδώ σήμερα, γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα δίπλα σας, με πράξεις κι όχι με λόγια και το έχουμε αποδείξει με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας εντός κι εκτός Βουλής. Παίρνοντας πάντα υπόψη μας τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα αδιέξοδά σας, τα εξοντωτικά πρόστιμα, την ομηρία των λαϊκών οικογενειών που ζουν στις όχθες του ρέματος και κυρίως τις εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες της κ. Ροδούλας Κωνσταντινίδου», επισήμανε μιλώντας στην εκδήλωση του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, σχετικά με τις εξελίξεις ενόψει των εκδικάσεων προσφυγών που έχουν γίνει στο ΣτΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο, η βουλευτής του ΚΚΕ Σεμίνα Διγενή.  

Υπενθύμισε την Ερώτηση που πρόσφατα κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή και στην οποία τονιζόταν πως το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο ρέμα της Νότιας Αττικής, που διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του σε φυσική μορφή. Από τα περίπου 9,3 χλμ., τα περίπου 3 χλμ. είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα. Κι ενώ αποτελεί ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της Αθήνας κι έχει χαρακτηριστεί ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», έχοντας διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του τον αρχικό του ρου και βλάστηση, κινδυνεύει από επικίνδυνες παρεμβάσεις, από την πρόσφατη οριοθέτηση δηλαδή, αλλά κι από λύματα που ρίχνονται στην κοίτη του. Μετά από παρεμβάσεις κατοίκων και ανάδειξη του θέματος από δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν προκύψει και επίσημα μια σειρά από ανησυχητικά στοιχεία. 

Ειδικότερα, τόνισε πως ανάμεσα στα πολλά στοιχεία που ανησυχούν και προβληματίζουν είναι η λειτουργία του αντλιοστασίου Α29 της ΕΥΔΑΠ, για το οποίο υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από τους κατοίκους των όμορων Δήμων Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, η συχνή χρήση του μέτρου της υπερχείλισης λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ που δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την πανίδα του ρέματος καθώς επίσης και το γεγονός πως λόγω της υπερχείλισης τα αστικά λύματα, που απελευθερώνονται εντός του ρέματος, είτε λιμνάζουν εντός της κοίτης για πολλές ημέρες, είτε οδηγούνται στη θάλασσα.

Έτσι τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την έντονη δυσοσμία λόγω της πολυήμερης παρουσίας των λυμάτων, την έκθεση σε κίνδυνο των χρηστών της παραλίας που βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ρέματος, αλλά ακόμη και θανάτωση προστατευόμενων ειδών που ζουν εντός του ρέματος. Το σημαντικότερο είδος ψαριού, και ένα από τα πιο απειλούμενα σπονδυλόζωα του ρέματος είναι το Χέλι, είδος που κατατάσσεται πλέον στα «κρισίμως κινδυνεύοντα ζώα» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

«Όλα όσα λέμε σήμερα εδώ, το 2024, έχουν καταγραφεί σε πλήθος εγγράφων των αρμόδιων αρχών και στην έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος πριν από 14 χρόνια. Η ΕΥΔΑΠ αναγνωρίζει ότι το δίκτυό της είναι ανεπαρκές... Έτερον ουδέν» υπογράμμισε η Σ. Διγενή και κατέληξε ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε ένα ακόμη οικολογικό έγκλημα στον βωμό του κόστους - οφέλους. Γι' αυτό και η δύναμη που θα δώσει ο λαός στο ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές να είναι σίγουρος ότι θα κατατεθεί στους αγώνες καθημερινά παντού. Δεν θα αφήσουμε να μας πνίξουν -μεταφορικά και κυριολεκτικά- οι ευρωενωσιακές οδηγίες, για την καταπάτηση και την καταστροφή περιοχών φυσικής ισορροπίας και ομορφιάς».