Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«... η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή»

Χτες, στο κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.
Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και άλλων μαζικών φορέων από τις τρεις το μεσημέρι είχαν «απλωθεί» στην οδό Σταδίου. Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε ήταν η «αφορμή» για... να δυναμώσουν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Λίγο αργότερα η πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή το πανό έγραφε: «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λαϊκή εξουσία». Ακολουθούσαν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες στα χέρια, φώναζαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».
Στη συνέχεια ήταν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με το πανό που έγραφε «Σταθερά στο δρόμου του Νοέμβρη» και αμέσως μετά οι σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων με επικεφαλής την ΠΑΣΕΒΕ. Λίγο πιο πίσω οι μαθητές, με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων με ξεχωριστή ορμή τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έδιναν παλμό στη συγκέντρωση φωνάζοντας δυνατά συνθήματα: «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Νέοι στρατευμένοι, με τις στολές τους πορεύτηκαν και φέτος μαζί με τα μπλοκ του ΜΑΣ, ενώ στη συνέχεια ήταν μια σειρά φορείς, αλλά και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων, με την ξεχωριστή παρουσία του.
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα δε σταμάτησαν. «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» ακούστηκε έξω απ' τα γραφεία της ΕΕ», ενώ όσο οι διαδηλωτές πλησίαζαν στην αμερικάνικη πρεσβεία το μήνυμα έφτανε ακόμα πιο «μακριά»: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μια εικόνα που αξίζει να σημειωθεί απ' τη χτεσινή πορεία ήταν τα χειροκροτήματα των μεγαλύτερων, όταν μπροστά απ' την αμερικάνικη πρεσβεία πέρναγαν τα μπλοκ του ΜΑΣ και του ΣΑΣΑ.
Η χτεσινή πορεία ήταν μια ακόμα απάντηση των εργαζομένων για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά και ένα δυνατό «όχι» για τα μέτρα που ετοιμάζουν.

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 18.11.2010