Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ-ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Η εργατική αλληλεγγύη ακαταμάχητο όπλο της εργατικής τάξης!

Αμεση δυναμική, μαζική απάντηση στην πολιτική επιστράτευση που επέβαλε η κυβέρνηση για να ανακόψει τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών, μετατρέποντας τα πλοία σε στρατόπεδα, επιχειρώντας ταυτόχρονα για λογαριασμό των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, να «βάλει στο γύψο» το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της απεργίας, έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε προχτές το απόγευμα το ΠΑΜΕ, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, συλλαλητήριο που συγκλόνισε ολόκληρο τον Πειραιά.
Στο πλευρό των ναυτεργατών, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, δείχνοντας ταυτόχρονα τους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέει το ΚΚΕ με τους εργάτες της θάλασσας.
Η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού όπου είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλο αυτό το πλήθος, με τον πρώτο λόγο να έχει η νεολαία, που έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση που με την πλήρη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, απέδειξε ξανά ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει «διά πυρός και σιδήρου» την αντιλαϊκή της πολιτική, προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία των εφοπλιστών, συνολικά των πλουτοκρατών.
Παρακαταθήκη για το εργατικό λαϊκό κίνημα
 Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης, χαιρετίζοντας τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, ανέφερε ότι η «εργατική αλληλεγγύη είναι σπουδαία, δοκιμασμένη αρχή, ακαταμάχητο όπλο της εργατικής τάξης, που πολλαπλασιάζει τη δύναμη της ταξικής πάλης», για την απόκρουση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι «για να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης, που η πολιτική τους γεννά, στις πλάτες μας, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους».Σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία που οι ναυτεργάτες ξεπέρασαν το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, αντέδρασαν σε κινήσεις προκλητικού συμβιβασμού και διεύρυναν το διεκδικητικό πλαίσιο με τους στόχους» που «αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες». «Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας - πρόσθεσε - που πήραν οι ναυτεργάτες, παρά την πολιτική επιστράτευση, είναι παρακαταθήκη για το ναυτεργατικό, για το εργατικό κίνημα», «είναι παρακαταθήκη η περιφρούρηση στους καταπέλτες από τους ίδιους τους ναυτεργάτες, αλλά και τους εργάτες, τις εργάτριες, τους νέους και τις νέες». «Αυτή η οργάνωση, η αποφασιστικότητα, θα τσακίσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, θα αποκρούσει τη βάρβαρη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τη νεολαία, θα ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Οι ναυτεργάτες αισθάνονται και είναι νικητές
Ο Γιώργος Πέρρος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, παίρνοντας το λόγο επισήμανε ότι «οι εργάτες της θάλασσας αισθάνονται και είναι νικητές. Γιατί μέσα και από αυτή τη μάχη, από την ένταση, το πλαίσιο, την αποφασιστικότητα και την ποιότητά της, έμαθαν να μετράνε ακόμα καλύτερα τα νικηφόρα βήματα που καταγράφει κάθε εργατικός αγώνας, όταν μπολιάζεται με ταξικά αιτήματα. Οταν στην κλιμάκωσή του αποκτά χαρακτηριστικά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο (και μάλιστα με το σκληρότερο πυρήνα του, τους εφοπλιστές) και τους πολιτικούς εκφραστές του. Ο αντίπαλος ξεσκεπάστηκε, αντιπαλεύτηκε στα ίσα».
«Οργανωνόμαστε - συνέχισε - καλά σε κάθε πλοίο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης για πολιτική επιστράτευση». Κάλεσε στην ένταση των προετοιμασιών στις μέρες που απομένουν μέχρι την απεργία στις 15 Δεκέμβρη «για να είναι μαζικές και μαχητικές οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Για να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική, για να φτάσει παντού, δυνατά η φωνή μας και το μήνυμά μας, ότι υπάρχει άλλος δρόμος αυτός της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, της κοινωνικής συμμαχίας για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός».
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Πέτρος Καραλιώκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, ο Γιώργος Γκικόπουλος από την ΠΑΣΥ και η Κάτια Κρόκου εκ μέρους της ΟΓΕ.
 Η πορεία που ακολούθησε περικύκλωσε το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ με τα απανωτά συνθήματα, ανάμεσα στα οποία κυριαρχούσαν «αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών αυτή είναι η απάντηση των εργατών», «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», τους βηματισμούς και τη ζωντάνια της νεολαίας ξεσήκωσε τους πάντες στο πόδι.

Από την εφ. "Ριζοσπάστης", 01.12.2010