Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ PRAKTIKER

Επιτυχημένη η απεργιακή μάχη του Σαββάτου 27/11

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων στα «Πράκτικερ» δόθηκε για τις 15 του Δεκέμβρη, καθώς προχτές, Κυριακή, αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση, την πανελλαδική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία

Μια παλικαρίσια απεργιακή μάχη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και στους απεργοσπαστικούς της μηχανισμούς, στις απειλές και στους εκβιασμούς έδωσαν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της πολυεθνικής «Πράκτικερ» στην Αθήνα, έχοντας ενεργούς συμπαραστάτες στο πλευρό τους το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα ταξικά συνδικάτα άλλων κλάδων, το ΠΑΜΕ, αλλά και τους χιλιάδες εργάτες - καταναλωτές, που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους και συμπαρατάχθηκαν στο πλευρό τους, αρνούμενοι να μπουν για ψώνια στα καταστήματα της πολυεθνικής.
Στο κενό έπεσαν και οι επιχειρούμενες εργοδοτικές προβοκάτσιες όπως και ο εκφοβισμός των απεργών είτε με αστυνομικούς που περιφέρονταν στα καταστήματα, για να ελέγξουν αν οι απεργοί «απαγορεύουν» την είσοδο στους πελάτες, είτε με κλούβες με διμοιρίες των ΥΜΕΤ, που έκαναν την εμφάνισή τους στα καταστήματα της Μεταμόρφωσης και του Ταύρου. Οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, συσπειρωμένοι στο κλαδικό τους σωματείο και αποφασισμένοι, έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας μέχρι αργά το απόγευμα σε όλα τα καταστήματα στην Αθήνα, ενάντια στο μπαράζ των απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία (85 συνολικά απολύσεις το 2010), για να σπάσει η τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων στα «Πράκτικερ» δόθηκε για τις 15 του Δεκέμβρη, καθώς μια μέρα μετά την απεργία, την περασμένη Κυριακή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, στη Γενική τους Συνέλευση, την πανελλαδική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία.
Από το πρωί έξω από τα καταστήματα
Από πολύ νωρίς το πρωί, οι απεργοί μαζί με άλλους εργαζόμενους έδωσαν έξω από τις εισόδους των καταστημάτων σε Ταύρο, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Ελληνικό και Ελευσίνα τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Η εργοδοσία όλες τις προηγούμενες μέρες επιχείρησε, με τρομοκρατικά διλήμματα (π.χ. θα φύγει η εταιρεία), με εκβιασμούς για απολύσεις, με διασπαστικές κινήσεις, να χτυπήσει την ενότητα των εργαζομένων (π.χ. δήθεν χαρτιά που «υπέγραψαν» εργαζόμενοι ενάντια στην απεργία). Πράγμα που δεν κατάφερε γι' αυτό και από το πρωί του Σαββάτου έψαχνε με κάθε τρόπο να λειτουργήσει τα καταστήματά της, να σπάσει την απεργία, έχοντας επιστρατεύσει τους διευθυντές των καταστημάτων και διάφορα τσιράκια της.
Οπως καταγγέλθηκε, στον Ταύρο, διευθυντές των καταστημάτων της εμφανίζονταν σε άλλο κατάστημα από αυτό που διευθύνουν και έκαναν τους «αγανακτισμένους πελάτες» που ήθελαν να ψωνίσουν για να δημιουργήσουν ένταση. Επίσης, καταγγέλθηκε από απεργούς ότι η εταιρεία έπαιρνε τηλέφωνο πελάτες και τους έλεγε να πάνε στα καταστήματα να παραλάβουν παραγγελίες. Η αστυνομία και οι κλούβες των ΥΜΕΤ σε Ταύρο και Μεταμόρφωση, που κλήθηκαν για να προστατέψουν την εργοδοσία, δεν κατάφεραν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, που έδωσαν με την ίδια αποφασιστικότητα τη μάχη μέχρι τέλους. Στο κενό έπεσαν και οι προσπάθειες από νωρίς το πρωί να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των εργαζομένων, όπως και τα εργοδοτικά «καλέσματα» στους εργαζόμενους να μην απεργήσουν.
Στο πλευρό των απεργών οι πελάτες
Η εργοδοσία βρέθηκε προ εκπλήξεως γιατί δεν είχε υπολογίσει την πρωτοφανή αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους απεργούς από τους εργαζόμενους - καταναλωτές που έφταναν στα καταστήματα και δήλωναν τη συμπαράστασή τους. Λίγο μετά τις 8 το πρωί οι απεργοί, διασκορπισμένοι στις εισόδους των καταστημάτων, στα πάρκινγκ, με την ανακοίνωση στο χέρι καλούσαν όσους έφταναν να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις, για να μην πληρώσουν συνολικά οι εργαζόμενοι το τίμημα για την κρίση του κεφαλαίου.
Οσοι έφταναν και ενημερώνονταν για την απεργία έκαναν επιτόπου μεταβολή και έφευγαν δηλώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή τους στους απεργούς. Γονείς με τα παιδιά τους, νέοι και μεγαλύτεροι έβαζαν την υπογραφή τους στο κείμενο συμπαράστασης. «Καλό κουράγιο», «συνεχίστε τον αγώνα σας», «και εγώ άνεργο έχω σπίτι», «και εγώ άνεργος είμαι», «και βέβαια θα στηρίξω τα παιδιά μου». Αυτές οι κουβέντες και άλλες τόσες λέγονταν απ' όσους έφταναν στα καταστήματα και μάθαιναν για την απεργία.
Ξεχωριστή στιγμή στο κατάστημα του Ταύρου ήταν όταν έφτασε εκεί το μεσημέρι ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς, ο οποίος όταν ενημερώθηκε ότι γίνεται απεργία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους απεργούς. Πήρε τη ντουντούκα και απηύθυνε κάλεσμα: «Παρακαλώ, όσοι είναι μέσα στο κατάστημα να βγουν έξω να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους γιατί έχουν δίκιο». Κάλεσε ξανά σε συμπαράσταση και αντίσταση στο κεφάλαιο και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «κάποια στιγμή θα νικήσουμε».
Στο πλευρό των απεργών στον Ταύρο βρέθηκαν η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ με ψήφισμα συμπαράστασης, καθώς και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Σμύρνης.