Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πάλεψε πρωτοπόρα για το δίκιο της τάξης του

Πλήθος συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων συμμετείχε χτες στην πολιτική τελετή

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο, που «έφυγε» πρόωρα την Κυριακή στα 59 του χρόνια, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, είπε χτες το μεσημέρι πλήθος κόσμου, στην πολιτική κηδεία που έγινε στο νεκροταφείο του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι. Στην τελετή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.
Με τη σημαία του ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» να στολίζει τη σορό του και με τιμητική φρουρά από συντρόφους και συναγωνιστές, επισφραγίστηκε χτες η φυσική παρουσία στη ζωή και στο κίνημα ενός αγωνιστή που έζησε και έδρασε με αταλάντευτη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.
Ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Τσιπιανά του Νομού Ηλείας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Καταγόταν από φτωχή λαϊκή οικογένεια και ήταν το έκτο από τα εφτά παιδιά της. Το 1959 βρέθηκε μαζί με την πολυμελή οικογένειά του στο Περιστέρι. Τελείωσε το Γυμνάσιο και στη συνέχεια το Μικρό Πολυτεχνείο στην Αθήνα.
Την περίοδο της χούντας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση στη σχολή του. Εργάστηκε σε πολλές δουλειές ώστε να βοηθήσει και τη φτωχή οικογένειά του στο Περιστέρι. Το 1976, μετά τη φοίτησή του στη σχολή του ΟΤΕ, προσλήφθηκε στον Οργανισμό, όπου εργαζόταν μέχρι το θάνατό του, έχοντας αδιάλειπτη συνδικαλιστική και πολιτική δράση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Υπηρέτησε το Κόμμα από πολλές χρεώσεις και ήταν μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά.

Προσφορά στο Κόμμα και στο κίνημα

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τον σύντροφο Λ. Παπακωνσταντόπουλο αποχαιρέτησε ο Δήμος Κουμπούρης. Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Η πίστη του στις αρχές του ΚΚΕ, στα δίκαια της εργατικής τάξης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ήταν αξία και αδιαπραγμάτευτη στάση ζωής που τον ανέδειξαν ως πρωτοπόρο κομμουνιστή. Ο σύντροφος Λευτέρης ποτέ δεν κιότεψε στις δυσκολίες της ταξικής πάλης, απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, τα δύσκολα χρόνια της διάσπασης του Κόμματος, των ανατροπών στη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Την εποχή που οι οπορτουνιστές και κάθε λογής σύμμαχοί τους πίστεψαν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία να διαλύσουν το ΚΚΕ.
Δε θα ξεχάσουμε ποτέ την αταλάντευτη αγωνιστική του στάση, την προσφορά στο Κόμμα, στο ταξικό και λαϊκό κίνημα, μέχρι το τέλος της ζωής του, που αποτελεί μια παρακαταθήκη και παράδειγμα για μίμηση. Το παράδειγμά σου όπως και χιλιάδων ακόμα πρωτοπόρων κομμουνιστών που έφυγαν με ψηλά το κεφάλι και ανυποχώρητα από τη ζωή, θα μας συντροφεύουν στους καθημερινούς αγώνες μέχρι στη σημαία της εργατικής τάξης να γραφτεί η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».
Στην πολιτική τελετή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Αποχαιρετώντας εκ μέρους της τον Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο, ο Θοδωρής Κούτρας επισήμανε μεταξύ άλλων την αγωνιστική στάση και τη συνέπεια που επέδειξε στη ζωή του και κατέληξε λέγοντας: «Ο Λευτέρης θα είναι κοντά μας και στα συλλαλητήρια και στις απεργίες τις επόμενες ημέρες, αλλά και σε όλες τις φάσεις της ταξικής πάλης που θα γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα γιατί θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα εκείνα που και εκείνος ακούραστα και επίμονα μαζί μας πάλευε».

Συλλυπητήρια από την ΚΕ του ΚΚΕ

Για το θάνατο του συντρόφου Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή:
«"Εφυγε" σήμερα (σ.σ. Κυριακή) από τη ζωή το στέλεχος του ΚΚΕ Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος. Ο σύντροφος Λευτέρης ως την ύστατη στιγμή στάθηκε άξιο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ αφοσιωμένος στην υπόθεση της εργατικής τάξης. Ηταν μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά και για σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η Δράση του εδωσε βοήθεια και στο Λαό της Νέας Σμύρνης

Ο Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος για πολλά χρόνια κατοικούσε στη Νέα Σμύρνη, ενώ στις πρόσφατες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση και κύριος ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Λαικής Συσπείρωσης Νέας Σμύρνης. Όποτε χρειάστηκε ήταν πάντα παρών στο κάλεσμα και των μαζικών φορέων κι οργανώσεων της πόλης μας.