Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ

Αγώνας για συλλογικές συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών - δικαιωμάτων
Η χτεσινή απεργία, σημαντικό βήμα για την απόκρουση της επίθεσης. Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν σε Αθήνα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας

Την ξεκάθαρη απόφασή τους ότι δεν θα δεχτούν καμία μείωση μισθού, κανένα πετσόκομμα δικαιωμάτων διατράνωσαν χτες οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό που πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, κλιμακώνοντας την πάλη τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα έστειλαν σαφέστατο μήνυμα στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη, δεν επιδεικνύουν καμία αναμονή στην πολιτική της, αντίθετα πιο αποφασιστικά ρίχνονται στη μάχη για την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, για την οργάνωση στα σωματεία. Για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, για να αποκρουστεί αποφασιστικά η νέα σφοδρή επίθεση που θα ξεδιπλώσουν από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία.
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των απεργών έγινε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τη στήριξη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του κλάδου εκ μέρους του ΚΚΕ μετέφερε στη συγκέντρωση ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Πέρρος.
Στη συγκέντρωση πρώτος μίλησε ο Μ. Τσουραπάς, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Προύτζος ο οποίος παρά τις «αγωνιστικές κορόνες» ότι οι απαιτήσεις των ξενοδόχων δεν θα γίνουν αποδεκτές, μια μέρα πριν σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία «παρακαλάει» επί της ουσίας τους ξενοδόχους να βρεθεί πεδίο «σύγκλισης»... για την υπογραφή της ΣΣΕ.
Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, υπογράμμισε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορέσει να ανασχέσει αυτή την επίθεση θα πρέπει να έχει γερά ποδάρια στους χώρους δουλειάς, γερά σωματεία, σωματειακές επιτροπές μέσα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων ο αγώνας για ΣΣΕ και να μην αφήνουμε τον μισθό, το μεροκάματο και το σύνολο των δικαιωμάτων μας να αποτελούν ζητήματα μιας χούφτας εργατοπατέρων οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια παραχωρούσαν δικαιώματα των εργαζομένων». Σημείωσε ότι αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας σήμερα να μην υπάρξει «καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός», γιατί η επίθεση και αυτής της κυβέρνησης, όπως είπε θα είναι ανελέητη. «Πρέπει στους εργαζόμενους να δώσουμε την ελπίδα ότι μόνο τα δικά μας χέρια, η δική μας φωνή είναι αυτά που μπορούν να δώσουν λύση», υπογράμμισε.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΠ Ηρακλείου Μ. Κριτσωτάκης.
Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Εκεί οι συνδικαλιστές απαίτησαν από τον υπουργό να καταργηθεί η μετενέργεια και οι συμβάσεις να λήγουν όταν υπογράφονται οι επόμενες. Οι ΣΣΕ να κηρύσσονται υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Να πάρει άμεσα μέτρα το υπουργείο για να καταβληθούν εδώ και τώρα από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους απλήρωτους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.
Μην τολμήσει κανείς να συκοφαντήσει τους αγώνες μας
Τέλος, οι συνδικαλιστές διαμήνυσαν στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να συκοφαντήσει τους αγώνες του κλάδου ότι δήθεν τάχα «υπονομεύουν» τον Τουρισμό, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπαν αυτό που υπονομεύουν με τον αγώνα τους είναι τα κέρδη των ξενοδόχων. Η μάχη άλλωστε για συγκροτημένα δικαιώματα στον κλάδο είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για αναψυχή και διακοπές - λαϊκό δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα σήμερα στερούνται χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα από την εφαρμοζόμενη πολιτική που έχει μετατρέψει τον τουρισμό ένα πολύ ακριβό εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς.
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι την επόμενη Τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση στην οποία και θα απαντήσει στα ζητήματα που έθεσε ο κλάδος. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων η οποία εδώ και τρεις μήνες εμφανίζεται αδιάλλακτη απαιτώντας μείωση μισθών κατά 18% και αφαίρεση μιας σειράς δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γ. Ρέτσος συναντήθηκε κάτω από τα γραφεία της ΠΟΞ με τους απεργούς για να δηλώσει για ακόμα μια φορά ότι η ΠΟΞ καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έχει λειτουργήσει με γνώμονα «τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τη διατήρηση ή και αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διαμόρφωση κλίματος εργασιακής ειρήνης». Δηλαδή, οι ξενοδόχοι θέλουν πάση θυσία κυριολεκτικά γυμνούς από δικαιώματα και με άθλιους μισθούς τους εργαζόμενους, προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να διατηρούν και να αυξάνουν την κερδοφορία τους.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους απεργούς να ανανεώνουν το ραντεβού τους μέσα στους τόπους δουλειάς για την οργάνωση της επόμενης απεργιακής μάχης.
Στην Κέρκυρα μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις
Μία από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δύο χρόνων πραγματοποίησε ο κλάδος στην Κέρκυρα. Εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέβηκαν στο δρόμο δίνοντας μυριόστομη αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκφοβισμό των ξενοδόχων που με ναυαρχίδα τον όμιλο της AQUIS επιδιώκουν να διαμορφώσουν συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία.
Αποκούμπι και στήριγμα το ταξικό τους σωματείο και το ΠΑΜΕ, η στήριξη και συμπαράσταση εργαζομένων από τον επισιτισμό και τον τουρισμό άλλων κλάδων που βρέθηκαν από το χάραμα μπροστά από τις πύλες των ξενοδοχείων σε όλη την Κέρκυρα. GELINA, KORKYRA GOLF, DAFNOULAS, MEDITERANO, MARBELLA, ΑΙΟLΟΣ, HANDRIS , SANTI του ομίλου της AQUIS, ήταν τα ξενοδοχεία που στήθηκε μπαράζ απεργιακών φρουρών. Το ποτάμι των απεργών κατέκλυσε το Παλαιό Φρούριο όπου έγινε η απεργιακή συγκέντρωση με μουσική συναυλία.
Η πορεία σταμάτησε συμβολικά μπροστά από τα γραφεία των ξενοδόχων και τα δικαστήρια με τους εργαζόμενους να υψώνουν ασπίδα προστασίας στο σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και το ΠΑΜΕ που βρέθηκε στο στόχαστρο άθλιων πρακτικών και μεθοδεύσεων από την εργοδοσία του ομίλου της AQUIS με την συνδρομή μηχανισμών του αστικού κράτους για να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου, ενάντια στην μείωση των αποδοχών κατά 15% και την απλήρωτη εργασία. Τις άθλιες πρακτικές και μεθοδεύσεις της AQUIS έσπευσε να επικροτήσει με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Γ. Ρέτσος.