Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

7ο ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΣΥΝ: Θεριεύοντας ψυχή, σώμα και μυαλό

Θεατρικές παραστάσεις από παιδιά για παιδιά να «γεμίζουν την ψυχή μας», το ένα σχολείο να διαδέχεται το άλλο πάνω στο σανίδι, στο κατάμεστο - κάθε βράδι - θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά των φετινών, μαζικών εκδηλώσεων του 7ου Αντιναρκωτικού Πολιτιστικού και Αθλητικού Φεστιβάλ του παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στην Κέρκυρα.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται για άλλη μια χρονιά και στις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς «ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι προμετωπίδα της πρωτογενούς πρόληψης, κυρίως για τη νέα γενιά. Κεντρικό μας σύνθημα είναι ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή και μέσα στο άσχημο κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, με τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των λαών, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών είναι μια αφορμή για παραπέρα ανάπτυξη της δράσης του ΕΣΥΝ», υπογράμμισε ο Νίκος Πέρρος, πρόεδρος του παραρτήματος, σημειώνοντας ότι στην Κέρκυρα έχει αναπτυχθεί ένα αξιόλογο και αξιόμαχο αντιναρκωτικό κίνημα που αγκαλιάζει την πλειοψηφία των φορέων του νησιού. Να σημειωθεί ότι οι φορείς με κάθε τρόπο εξέφρασαν τη στήριξή τους στο 7ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας και με αυτό τον τρόπο το κύρος που έχει κερδίσει το ΕΣΥΝ στις τοπικές κοινωνίες από την πάλη του ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Στην «αντιναρκωτική» πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για μια πολιτική που διαλύει δομές πρωτογενούς πρόληψης, Κέντρα Πρόληψης, δομές θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης. Διαλύει ό,τι υπάρχει και στη θέση τους πριμοδοτούν μια "απεξάρτηση" με χορήγηση υποκαταστάτων, χωρίς όρους και προδιαγραφές. Είναι μια χυδαίου τύπου παροχή υπηρεσιών υποκατάστασης. Παράλληλα προωθεί την γκετοποίηση των τοξικομανών εν είδει στρατοπέδου συγκέντρωσης σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, στο πλαίσιο της... "υγιεινής χρήσης" και ταυτόχρονα ιδιωτικοποιεί τις παροχές πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης. Ενώ νέα ισχύ παίρνει τώρα η φασίζουσα αντίληψη για τον "άρρωστο" τοξικοεξαρτημένο και "το δικαίωμα στην αυτοπροσβολή". Ολα αυτά εκφράζονται μέσα από τον "Κώδικα ναρκωτικών" και συγκεκριμένα με την απελευθέρωση της χρήσης, διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών. Καθοριστικό ρόλο στο πάγωμα του νομοσχεδίου έπαιξε η αντίδραση του οργανωμένου ταξικού κινήματος. Το ΕΣΥΝ συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση, στην επιστημονική τεκμηρίωση, στη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων και στόχων πάλης».
Το Παράρτημα Κέρκυρας του ΕΣΥΝ συνεχίζει τις εκδηλώσεις του, σήμερα, Σάββατο, στην Κάτω Πλατεία 4 μ.μ. - 8.30 μ.μ. με παιδικό ποδοσφαιρικό τουρνουά και φιλικό παλαιμάχων ΑΟ Κέρκυρα - Ολύμπου. Αύριο, Κυριακή στις 9.15 στο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» θα παρουσιαστούν «Τα μαγικά μαξιλαράκια» (θεατρικό του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας).
Αλλες εκδηλώσεις
  • Το παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος στην πλατεία Ελευθερίας (Προσφυγικά) συνδιοργανώνουν εκδήλωση σήμερα, Σάββατο με χορευτικά και μουσικά σχήματα, στις 9 μ.μ., με χορούς απ' όλη την Ελλάδα και λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα του Συνδέσμου, ενώ στις 8.30 μ.μ., συνδιοργανώνει με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Αγ. Διονυσίου στην πλατεία Νόρμαν εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
  • Αύριο, Kυριακή, στο Δημοτικό Στάδιο της Καισαριανής, στις 6 μ.μ., και με αφορμή την επέτειο για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ», οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», «ΠΛΕΥΣΗ», του «ΘΗΣΕΑ» και του «18 ΑΝΩ», διοργανώνουν ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά με μέλη των Κοινοτήτων, δημοσιογράφους και ηθοποιούς. Στις 9 μ.μ., στο Σκοπευτήριο Καισαριανής (μπροστά στο κτίριο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης), θα ακολουθήσει συναυλία με τα μουσικά συγκροτήματα της «Ατραπού», του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» και του «18 ΑΝΩ».