Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Εγκαλούν τους γονείς γιατί τα παιδιά τους αγωνίζονται!

Διώξεις σε βάρος μελών του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι προετοιμάζει η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μαθητών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Τρία μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, κλήθηκαν να απολογηθούν με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας, επειδή στήριξαν τον αγώνα των μαθητών παιδιών τους, που με πολύμορφες δράσεις (πορείες, καταλήψεις κλπ.) απαίτησαν και πάλεψαν για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Ολοι θυμούνται ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε και συνεχίστηκε για μήνες με τους μαθητές να μην έχουν πάρει βιβλία και να στοιβάζονται σε υπερμεγέθη τμήματα, με πολλαπλάσιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών που είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία να μη διαθέτουν χρήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις σε βάρος των μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και η Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Καταδικάζουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του δίκαιου αγώνα των μαθητών και κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των γονέων. Απαιτούν να σταματήσει τώρα η προκαταρκτική εξέταση και να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Αποτελεί πολιτική πρόκληση να εγκαλείται ο σύλλογος γονέων για τα παιδιά που πήραν την απόφαση να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους στη ζωή.
Η απόφαση αυτή βασίζεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο κατάπνιξης κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος έτσι που αν αποφασίζουν αγώνες οι μαθητές να σέρνονται στα δικαστήρια οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σαν συνυπεύθυνοι γιατί δεν φρόντισαν με την άσκηση βίας πάνω στους μαθητές, να υπάρξει κατάπνιξη του αγώνα εν τη γενέσει του.
Είναι απόφαση - πρόκληση που πρέπει να βρει σύσσωμη όλη την γονεϊκή, μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ενάντιά της.
Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή σαν τρομοκρατική και βαθιά αντιδραστική.
Καλούμε τους μαθητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα να μην επιτρέψουν να καταργήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από νομοθετικά τερατουργήματα. Οι εκπαιδευτικοί να βρεθούν στο πλάι μαθητών και γονιών για να δοθεί από κοινού απάντηση.
Οι λαϊκές επιτροπές των συνοικιών να πάρουν πρωτοβουλίες για να αναδειχθεί το πρόβλημα της εκπαίδευσης στην πραγματική του διάσταση και να δοθεί και από τη συνοικία αντίστοιχο μήνυμα σε όσους θέλουν να πνίξουν τις αντιδράσεις για την εκπαιδευτική πολιτική.
Η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα χειρότερη για την εκπαίδευση και τη λαϊκή οικογένεια. Σε κάθε γειτονιά να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και της λειτουργίας του χωρίς να πληρώσει η οικογένεια ούτε ένα ευρώ», τονίζει μεταξύ άλλων.