Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εντείνεται το αδιέξοδο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σε καθημερινή αγωνία έχει αναδειχθεί για τους γονείς το ζήτημα, αν τη φετινή χρονιά θα καταφέρουν να βρουν μία θέση για το παιδί τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας. Ηδη πολλοί δήμοι ανακοινώνουν τη συρρίκνωση δομών, το κλείσιμο τμημάτων, ενώ ζητούν από τους γονείς και προϋποθέσεις διαφορετικά θα αποκλείονται από τη δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτούς. Κοντά σε αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Κοινωνικής Εργασίας του ΙΚΑ, περίπου 1.500 θέσεις πανελλαδικά που αφορούσαν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μετά την ένταξη του ιδρύματος στον ΕΟΠΥΥ, κόβονται, με αποτέλεσμα αυτές οι οικογένειες να μην έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους στους σταθμούς, αφού δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος.
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στη Λάρισα, καθώς στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση οδηγούνται οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των υπέρογκων τροφείων, της ανάθεσης φροντίδας των παιδιών σε εργαζόμενους με διαφόρων ειδών συμβάσεις (ανάθεση έργου, δίμηνα, ωρομίσθια, προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, μέσω ΟΑΕΔ, εθελοντές, κ.λπ.), όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΝΛ). Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι ανάγκες των παιδιών και της λαϊκής οικογένειας, μετατρέπονται σε εμπόρευμα που προσπαθεί ο κάθε Δήμος να πουλήσει με λιγότερη χασούρα και μεγαλύτερη προσέλκυση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και επιχειρήσεων. Η ασφάλεια, η υγιεινή, η ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η ανακούφιση του γονιού για το πού και σε τι συνθήκες θα αφήσει το παιδί του, ώστε να μπορεί να εργάζεται ή να ψάξει για δουλειά είναι φανερό ότι δεν απασχολούν ούτε τους δημάρχους ούτε την κυβέρνηση. Η αναμονή για το αν τελικά το παιδί μας θα βρει μια θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό, η απόγνωση για το ότι δε δέχονται ούτε καν αιτήσεις από άνεργες μητέρες ή μετανάστριες χωρίς χαρτιά, ο τρόμος για το αν θα έχουμε να πληρώσουμε τα τροφεία δεν είναι η λύση».
Και προσθέτει: «Το ΕΚΝΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα, να ορθώσουν μέτωπο πάλης και διεκδίκησης κατάλληλων, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων βρεφονηπιακών σταθμών. Για όλα τα παιδιά. Ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει τόσο αυξάνει και η ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση της φροντίδας και διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα χέρια μας».