Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΚΚΕ: Τρόικα - κυβέρνηση συνεργάτες στα μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τις συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η συγκυβέρνηση και η τρόικα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, συναντιούνται ως συνεργάτες για να συναποφασίσουν το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, ώστε να συνεχίσει να πληρώνει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα αδιέξοδα της ΕΕ. Γι' αυτό ο λαός δεν χρειάζεται καλύτερους διαπραγματευτές, αλλά οργάνωση, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα για να βγει ο ίδιος, με τις δικές του δυνάμεις, από το τούνελ του ευρωμονόδρομου της εξαθλίωσης».

Ιδιωτικοποιήσεις και έπεται συνέχεια
Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιβεβαίωναν ότι η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της περιβόητης επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, είναι ότι «πρώτα θα εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές και μετά θα ζητήσει από την τρόικα αλλαγές στο μνημόνιο». Περιγράφοντας αυτή την τακτική, συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε με νόημα ότι «πρώτα πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε πολιτικές, να έχουμε απτά αποτελέσματα να δείξουμε, και μετά να διεκδικήσουμε επαναδιαπραγμάτευση».
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει άμεσα χειροπιαστές εγγυήσεις όσον αφορά στην εφαρμογή της στρατηγικής της εσωτερικής υποτίμησης και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί αλλαγές στο μνημόνιο, προς όφελος όμως των επιχειρηματικών ομίλων και της πλουτοκρατίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να «σπρώξει» για αργότερα το αίτημα για επιμήκυνση του νέου πακέτου «δημοσιονομικής προσαρμογής» ύψους 11,5 δισ. κατά δύο χρόνια, δηλαδή για το 2016 αντί για το 2014.
Αν και το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει κατά κόρο το «γενναίο» πακέτο αποκρατικοποιήσεων και των λουκέτων σε δεκάδες φορείς και οργανισμούς του δημοσίου, προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητά του να εφαρμόσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο δεν πρόκειται να υστερήσει και στις υπόλοιπες αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτές που έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» στα επίπεδα των γειτονικών χωρών.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να επαναλάβει και σήμερα στη Βουλή το παραμύθι ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους», αλλά στην πράξη η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλα τα βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο νέο μνημόνιο, επιδιώκοντας να πάρει μια μικρή αναβολή για τον Σεπτέμβρη σε ό,τι αφορά στη νέα μείωση του κατώτατου μισθού και στη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε την τρόικα ότι θα είναι περισσότερες απ' ό,τι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Σεπτέμβρη για να ολοκληρωθούν ορισμένες από αυτές.
Προκειμένου να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, επισείει την απειλή της διάσπασης του κυβερνητικού σχήματος και της προσφυγής εκ νέου στις κάλπες. «Δεν γνωρίζουμε την στάση που θα κρατήσει η τρόικα. Αλλά αν δεν δείξει καμία ευελιξία, η κυβέρνηση συνεργασίας θα διασπαστεί και η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη για νέες εκλογές», δηλώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». «Η παρούσα κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί. Και αν η τρόικα ζητήσει τόσα πολλά, θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική κρίση που θα ακολουθήσει», προσθέτει ο ίδιος.
Στήνουν σκηνικό τρόμου
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης στήνει σκηνικό τρόμου, απειλών και εκβιασμών απέναντι στο λαό. «Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια» είναι το μήνυμα που στέλνει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με αφορμή τη χτεσινή παράδοση - παραλαβή του υπουργείου.
Προλειαίνοντας το έδαφος για τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «πρόγραμμα - δηλαδή οι προβλεπόμενες δράσεις και η αποδοτικότητα των μέτρων του μνημονίου - είναι εκτός πλαισίου σε κάποιες διαστάσεις και κάπου είναι εντός». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι πέρα και πάνω από τα 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια προετοιμάζουν και νέα αντιλαϊκά πακέτα για τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ποσά ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.
Στις αντιλαϊκές επεξεργασίες και σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών θα δοθεί συνέχεια την ερχόμενη βδομάδα και σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Ο Γ. Στουρνάρας επιχειρώντας να συσκοτίσει την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας του διαμήνυσαν ότι «δε θα περάσει καλά», προσθέτοντας: «δεν τους βλέπουμε ως κατακτητές, αλλά ως συναδέλφους που εκπροσωπούν τους δανειστές».