Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ: Δράση με σύνθημα «Κανένας μόνος του. Οργάνωση και αλληλεγγύη»!


Η οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης για τα βάσανα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια στα φλέγοντα «μέτωπα» Φορολογικού και Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου ήταν το βασικό ζητούμενο στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ, όπου καταλήχτηκαν και συγκεκριμένοι στόχοι πάλης (βλ. ένθετα).
Την εισήγηση παρουσίασε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη να ξαναφουντώσει το κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το πρόσφατο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ για να οργανωθεί ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση των εργαζομένων με συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουν την κατάργηση νόμων που αφαιρούν δικαιώματα από τους εργαζόμενους και θωρακίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα - να μπει το θέμα παντού, να μαζευτούν υπογραφές στήριξης από ςωματεία, να ζητηθεί από κάθε ΔΣ σωματείου να πάρει θέση. Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες βραβεύτηκαν οι ομάδες που κατέκτησαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στο Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και το οποίο είχε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη χρονιά. Πρώτη βγήκε η ομάδα των Λογιστών, δεύτερη της επιχείρησης «Ματσούκη», τρίτη των Λιθογράφων και τέταρτη των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Στην απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικροί και φτωχοί αγρότες λέγοντας ότι «το μόνο που υπάρχει είναι χρέη και αφραγκία» αναφέρθηκε ο Γ. Γκικόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΥ. Το 2000 υπήρχαν πάνω από 850 χιλιάδες αγρότες και το 2011 είχαν πέσει κάτω από τους 500 χιλιάδες. Τα στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 5% στην Ελλάδα, ενώ στις άλλες χώρες της ΕΕ υπήρχε αύξηση κατά 7%. Πέρυσι πάνω από 220 χιλιάδες αγρότες δεν μπόρεσαν να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους και φέτος αναμένεται να μείνουν ακόμα περισσότεροι χωρίς ασφάλεια, φάρμακα, παροχές υγείας. Καταλήγοντας τόνισε την αναγκαιότητα των κοινών αγώνων με τους αυταπασχολούμενους και τους εργαζόμενους σημειώνοντας ότι όπου αυτό οργανώθηκε σωστά στο παρελθόν είχε αποτελέσματα.
Ο Παν. Γεώργος, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα που έγινε στο Μενίδι και στους γειτονικούς δήμους. Σημείωσε ο Σύλλογος ΕΒΕ στο Μενίδι κάλεσε σε γενική συνέλευση, καθώς πολλοί αυταπασχολούμενοι ήταν ανασφάλιστοι, αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία, τη ΔΕΗ και αλλού. Επίσης, κάλεσε τους πέντε εμπορικούς συλλόγους των γύρω δήμων βάζοντας το ζήτημα της οργάνωσης της πάλης για να διεκδικήσουν τη θεώρηση των βιβλιαρίων και για την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας. Η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απόσπαση υποσχέσεων από τους αρμόδιους φορείς για την εξέταση των ζητημάτων αλλά, όπως σημείωσε, θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αν συσπείρωνε περισσότερο κόσμο.
Η Μυρσίνη Στεφανίδου, εκ μέρους της ΟΓΕ, τόνισε ότι το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα πρέπει να κάνει πλατύ άνοιγμα στις γυναίκες, να παίξει μεγάλο ρόλο στη γειτονιά. Οι γυναίκες να γνωρίσουν το σύλλογο και μαζί με τις λαϊκές επιτροπές να παλέψουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος επισήμανε ότι οι τρεις άξονες δράσης στους οποίους θα επικεντρωθεί η ΟΓΕ το επόμενο διάστημα είναι τα προβλήματα που αφορούν στους ανέργους, στην υγεία και στους παιδικούς σταθμούς.
Ο Θοδωρής Κωτσαντής, από το ΜΑΣ, επισήμανε ότι μέχρι πρόσφατα οι φοιτητές, που οι γονείς τους ήταν εργαζόμενοι ή άνεργοι, είχαν φοιτητική ασφάλιση. Είχαν, δηλαδή, το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα έξοδα της οποίας κάλυπταν οι σχολές. Σήμερα αυτή έχει καταργηθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιους φοιτητές που δεν είχαν καταβάλλει νοσήλια γιατί νόμιζαν πως είχαν ακόμα αυτό το δικαίωμα, σήμερα τους τα ζητάνε. Ακόμα τόνισε πως το χτύπημα των μισθών και η φοροληστεία των οικογενειών οδηγούν πολλούς φοιτητές σε εγκατάλειψη των σπουδών ή να αναγκάζονται να δουλεύουν, γεγονός που φέρνει σε δεύτερη μοίρα τις σπουδές.